– Genom att twittra det, säga det öppet och upprepa sig säger Trump att är det här ingen fara, säger Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldt: Ett sätt för Trump att normalisera brott mot konstitutionen

Uppdaterad
Publicerad

Flera demokrater anser att Donald Trumps uppmaning till Kina att granska Joe Biden är ett brott mot den amerikanska konstitutionen. Enligt SVT:s Carina Bergfeldt är det ett sätt för Trump att försöka normalisera den senaste tidens händelser.

– Genom att twittra det, säga det öppet och upprepa sig säger Trump att det inte är någon fara, säger Carina Bergfeldt.

Uppgifterna om att Donald Trump uppmanat Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att utreda misstankar om korruption mot Joe Bidens son har av Demokraterna tolkats som att USA:s president försöker be främmande makt att lägga sig i amerikansk inrikespolitik, något som är ett brott mot den amerikanska konstitutionen.

Trumps uppmaning till Kina att också granska Joe och Hunter Biden är enligt SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt anmärkningsvärd.

– Samtidigt som Demokraterna utreder huruvida detta har hänt i olika utskott i representanthuset så står presidenten och upprepar samma sak och lägger till Kina. Ett land som knappast är känt för att vara rättssäkert och som Trump har ett pågående handelskrig med. Det här har förbluffat många, säger Carina Bergfeldt.

Vill normalisera händelserna

Enligt Carina Bergfeldt är Trumps öppna uppmaningar till Ukraina och Kina ett sätt att normalisera det som har hänt den senaste tiden.

– Trumps taktik är att genom att twittra det, säga det öppet och upprepa sig säga att är det här är ingen fara. Samtidigt: Bara för att någon säger det om och om igen så betyder det inte per automatik att det man säger är lagligt. Det är just det som den här utredningen måste titta på och komma fram till om man anser att presidenten har begått maktmissbruk eller ej, säger Carina Bergfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.