SVT:s Carina Bergfeldt: Beslutet i USA:s högsta domstol ett bakslag för hbtq-rörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort kliv bakåt för hbtq-rörelsen i USA. Så beskriver SVT Nyheters USA-korrespondent, Carina Bergfeldt, konsekvenserna av att landets högsta domstol under tisdagen beslutat att amerikanska militären nu får tillåtelse att utestänga transpersoner.

Att ha öppet transexuella inom USA:s militär innebär både en alltför hög kostnad och risk, menar landets president Donald Trump. Han har därför drivit på hårt för att riva upp Obama-administrationens reform om att tillåta transpersoner att tjänstgöra inom militären.

Under tisdagen kom beskedet från USA:s högsta domstol. Fyra röster emot, fem röster för förslaget om att ge militären möjlighet att utestänga transpersoner. Sannolikt berörs tusentals anställda av beskedet.

– Det här innebär ett stor kliv tillbaka för hbtq-rörelsen, sade Carina Bergfeldt i en kommentar i SVT:s Aktuellt under tisdagskvällen.

– De här personerna är i dag osäkra på om de får behålla sina jobb eller inte, tillade USA-korrespondenten.

Hur motiverar Trump detta?

– Med att det är höga kostnader. När du tjänstgör inom militären så betalar de (staten) din sjukvård. Han menar att kostnaderna som det innebär att korrigera kön är höga och onödiga.

Enligt militärens egna siffror uppgår kostnaden för detta till omkring åtta miljoner dollar per år.

”Mycket svårare göra karriär”

Däremot är det inte säkert att sista ordet definitivt är sagt i frågan om transpersoners framtid i USA:s militär. Efter att den konservativa majoriteten i USA:s högsta domstol nu sagt sitt avgörs nu även frågan i lägre domstolar i landet.

– Men om du är transperson och tänkt göra karriär inom det militära så har det nu blivit mycket svårare, avslutade Carina Bergfeldt i sin kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer