SVT:s ekonomiblogg: Direkt från New York

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ekonomireporter befinner sig just nu i finanskrisens New York och rapporterar varje dag inför och efter det amerikanska presidentvalet.

6 november – Nu måste han leverera snabbt

Snabbt var tonläget tillbaka i moll. Ja, de vi träffar på New York-börsen och handlarna på de stora bankerna, alla pratar de nu om att Obama måste börja leverera nu.

Knappt har valarbetarna hunnit städa undan allt skräp efter folkfesten på New Yorks gator den historiska valnatten, så är oron för framtiden tillbaka igen.

Arbetslösheten stiger

Nya siffror över arbetslösheten visar på att rekordmånga amerikaner i den privata sektorn förlorade jobbet nu i oktober.

På fredag kommer nya siffror över den totala arbetslösheten i USA. Runt 6,3 procent väntas vara arbetslösa och siffran stiger rejält nästa år. Flertalet ekonomer här räknar med att USA kommer att vara i recession under hela nästa år.

Måste utse finansminister

Obama måste därför omgående utse en trovärdig finansminister och sätta ihop ett slags skuggkabinett. De måste vid sidan av Bushadministrationen komma med förslag och en tidsplan för vilka åtgärder Obama vill sätta i verket.

Krisen har inte tid att vänta på att den nye presidenten officiellt ska ta över i januari nästa år.

Redan under valnatten oroade sig en mäklare jag pratade med på en av de större bankerna just för att USA nu hamnar i ett vakuum, i väntan på att Obama ska börja leverera.

4 november – Konstant säkerhetspådrag i världens finanscentrum

Det är inte lätt att ta sig in på världens största marknadsplats, New York Stock Exchange. I kvarteret kring Wall Street vimlar det av säkerhetsvakter, poliser och civilklädda poliser.

Under den halvtimme vi väntar på att bli insläppta innanför kravallstaketet går minst fem sirenlarm, från brandbilar, och polisbilar om vartannat. Däremot ser vi inga misstänkta eller känner någon brandrök.

Visitation och säkerhetskontroll

De tre vakter som släpper in hos innanför portarna till New Yorkbörsen, går noga igenom våra väskor, våra pass och dubbelkollar så klart att vi finns med på besökslistan.

Innanför dörrarna, i en slags säkerhetsentré, får vi gå igenom en säkerhetskontroll med samma säkerhetskrav som en flygplats. Vidare eskorteras vi av två personer upp till en balkong där vi under konstant övervakning får filma, men i max en timme.

Konstant hotbild

NYSE är sedan 11 september 2001 under oerhört strikt övervakning. Dagen USA går till val är det också extra noga med att landets olika institutioner ska fungera. Det finns en konstant hotbild mot hjärtat av världens finansiella centrum.

Under våra besök på olika banker, institut och organisationer runt om på Manhattan får vi också gå igenom liknande säkerhetskontroller för att få komma in. De som vant sig här menar tvärtom att de blir nervösa när det inte är kontroller.

För oss som inte är vana vid att lägga ifrån oss våra väskor och ytterkläder på rullband så fort vi ska träffa någon känns friheten klart begränsad – och det i ”the land of the free” landet som just sätter frihet så högt på dagordningen.

4 november – Räkna med kursuppgångar

De säger att de redan vet hur det ska gå precis som bedömare på Wall Street brukar. Det blir Obama så klart, det har redan börserna här diskonterat. De pratar också om hur trötta de är på att lyssna på allt som har med valet att göra.

Men vad än börsexperterna säger så är helt klart allt fokus på valet i dag. Skulle vindarna vända ikväll och Mccain oväntat vinner valet kan vi räkna med starka reaktioner på Wall Street.

Räknar med kursuppgångar

Många räknar med kursuppgångar nu under valdagen. Marknaderna ogillar osäkerhet. När presidentvalet är över blir vi av med den politiska osäkerheten. Och vi vet förhoppningsvis vad det blir för politik i USA framöver.

Nu på kort sikt menar bedömare här att det inte spelar så stor roll vem som vinner. Oaktat om det blir Obama eller Mccain måste näste president genomföra omfattande krisåtgärder och till en början helt fokusera på krisen.

Illa ställt med amerikanska ekonomin

Igår fick vi nya siffror som vittnar om hur illa det är ställt med den amerikanska ekonomin. Försäljningen av bilar för Ford och GM rasar. Det handlar om den sämsta utvecklingen på 25 år. Och nu på fredag gör sig krisen här påmind igen. Då får vi veta hur många fler som blivit arbetslösa i USA. Prognoserna pekar på 200 000 nya arbetslösa och en arbetslöshet på 6,3 procent. Det blir ingen lätt start för näste president.

3 november – Man tappat förtroendet

De är tionde gången på fyra dagar som jag tvingas ringa och be någon öppna min krånglande dörr till hotellrummet. Ännu en man från säkerhetsavdelningen kommer efter några minuter med ännu en kortnyckel som inte heller den fungerar. Han tittar uppgivet på dörren och får till slut upp den med en specialdyrk.

För varje ny kortnyckel receptionen i det något bedagade medelklasshotellet ger mig sjunker mitt förtroende. Precis som de amerikanska hushållen och företagen utgår jag nu ifrån att det bara kan bli sämre. Och precis som de ger jag till slut upp alla försök till nya initiativ. Jag funderar ut hur jag ska planera min dag för att passera rummet så få gånger som möjligt.

Rädsla för försämringar

Det är också det som har drabbat USA. Folk vågar inte längre lita på att det ska fungera. De väntar hellre med att köpa något, anställa någon eller satsa på en ny affär. Tvärtom gör de mindre och mindre. De är rädda för att det ska bli ännu sämre imorgon.

När vi träffar familjen Dimarco som bor i East Village är det också det som är slående.

– Vi är rädda, alla är rädda för vad som ska hända, för att det ska bli ännu sämre, säger Ken Dimarco.

Han har ändå fått behålla jobbet som barntvproducent. Han och hans fru Kate har ändå kunnat bo kvar i sin lägenhet även om lånen nu är dryga att betala.

Rasar i värde

Familjens besparingar till pensionen har rasat i värde.

– När beskedet från banken kommer vågar vi inte längre öppna för att se hur mycket vi har förlorat, säger han.

Ken och Kate är uppgivna när det gäller hur landet har skötts.

– Det som upprör mig mest är att sjukvård här inte är en rättighet för alla, säger Kate.

Ken är i dag försäkrad genom jobbet men skulle han bli arbetslös skulle han behöva betala tusentals dollar i månaden i grundförsäkring, ett måste för att familjen ska ha råd att uppsöka sjukhus.

– Här finns företag som i dag lägger mer pengar på att sjukförsäkra sina anställda än på att driva företaget. Det är sjukt. Det finns ju bra system för allmänna sjukvårdförsäkringar till exempel i Sverige, säger Kate.

Hoppas på förändring

Helt uppgivna är familjen Dimarco inte. De hoppas som så många andra här på förändring, rejäla förändringar efter presidentvalet. Jag har inte heller helt givit upp hoppet om att komma åt min tillfälliga arbetsplats på hotellrummet. Mannen i receptionen ringde faktiskt efter att personalen för elfte gången hade konstaterat att dörren inte fungerade och föreslog att jag skulle byta rum. Bara det nu inte blir ännu sämre...

1 november – Slutspurten

Det stretchas, svettas och spurtas överallt i Central Park. Efter drygt fyra mil på asfalten runt Manhattan kan uppskattningsvis runt 40 000 New York Marathonlöpare fira att de lyckats ta sig i mål. Parallellt slutspurtas det i Washington men den som vinner presidentracet har istället fyra dryga år framför sig.

Värsta på 25 år

Avgörande blir att få amerikanska hushåll att tro på ekonomin igen och det blir ingen lätt match. Just nu drabbas nämligen hushållen på alla möjliga sätt av krisen.

Det mest överhängade problemet är fortfarande bostadsmarknaden. Där faller nu huspriserna kraftigt. Så här illa har det inte varit någon gång under de senaste 25 åren.

Ett minst lika stort problem är hushållens växande skuldberg. Tillsammans har amerikanerna nu skulder som uppgår till ofattbara 13 800 miljarder dollar. När nu samtidigt värdet på det många har lånat till – boendet – faller kraftigt i värde och bankerna kräver pengarna tillbaka, kan amerikanerna inte ens försöka spara sig ur krisen. De som haft några besparingar på börsen har fått se dem tappa en tredjedel av sitt värde under krisen.

Hög arbetslöshet

Lönerna ökar inte heller i samma takt som tidigare. Samtidigt som krisen sätter press på många företag och därmed de anställdas löner äter den höga inflationen upp allt mer av vad folk tjänar.

Allt fler blir dessutom av med sina jobb. Bara i år har 759 000 jobb försvunnit. Arbetslösheten är uppe i över 6 procent och väntas blir klart högre nästa år. Ska vi se några ljuspunkter för presidentens fyra år långa lopp i Vita Huset är det trots allt att arbetslösheten än så länge inte nått upp till några rekordnivåer. Under depressionen på trettiotalet var vart fjärde amerikan arbetslös och under oljekrisen på sjuttiotalet var 9 procent utan jobb här.

Men medan Marathonlöparna i New York i dag kan pusta ut efter loppet och sätta sig vid ett dukat bord ikväll börjar näste presidents dryga lopp efter målgången nu på tisdag.

31 oktober – Det spökar i New York

Häxor, olyckskorpar och spöken har invaderat New York. De springer runt nu i helgen i finanskvarteren, på Wall Street och de paraderar på Times Square. Men domedagsstämningen är tillfälligt borta. Det är strålande höstväder, glada spöken och på börserna har aktiekurserna stigit flera dagar i rad.

Spenderar mer

Den spöklika högtiden Halloween till trots är det tillfällig glädje och värme på Manhattan. Amerikaner i gemen har verkligen hållit hårt i plånboken nu under finanskrisen. Men just den här helgen har många ändå spenderat lite extra. De närmaste dagarna avlöser nämligen festligheterna varandra. Förutom alla Halloweenfester, blir det löparfest på söndag när bilarna på ersätts av tusentals löpare som springer New York Marathon. Löparfesten övergår sen i valvakor inför presidentvalet på tisdag.

Och trots nya siffror som visar på att arbetslösheten ökar, att amerikaner handlar allt mindre och att världens största ekonomi krymper, har börserna för första gången på flera veckor haft en vecka som slutat på plus.

Är detta vändningen på krisen? De experter vi har pratat med idag menar att det är alldeles för tidigt att blåsa faran över. USA:s ekonomi är på väg ner. Vi har ännu inte sett det värsta. Men krisen har tagit tillfällig semester.

30 november – Här har alla saktat in

Taxichauffören Ben som kör oss ner på Manhattan klagar. Affärsinnehavaren Ralph i Midtown suckar. Kelly som säljer lunchmackor är besviken. Ja alla vi möter här i New York märker nu av det som inte får hända i USA – amerikanerna har slutat handla.

Stopp för affärerna

I vanliga fall har Ben sex taxikörningar per dag. Under de senaste två månaderna har han varit tacksam om han fått ihop tre körningar. Ralph i Midtown säljer hälften så många tröjor.

Och till Kellys mackbutik är det inte längre någon kö. Finanskrisen har satt stopp för affärerna.

Så när siffrorna för USA:s BNP nu under juli, augusti och september visar att den amerikanska ekonomin krymper mer än på sju år blir ingen förvånad. Och när vi granskar siffrorna är det husköp, bilköp, möbler och detaljhandelsförsäljningen som rasar.

Näste president avgörande

De ekonomer vi har pratat med idag tror att det blir fortsatt dystert resten av året. Men redan i vår kan den amerikanska centralbankens räntesänkningar ge ny fart åt Bens, Ralphs och Kellys affärer.

Avgörande för hur fort det går är hur USA:s näste president ska lyckas få amerikanerna att börja tro på ekonomin och den amerikanska drömmen igen. Förtroende och framtidstro är det många här saknar just nu.

Anna Trane

New York

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.