Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför avvaktar Tyskland med att skicka stridsvagnar till Ukraina? Europakorrespondenten Christoffer Wendick förklarar. Foto: SVT

SVT:s Europakorrespondent om Tysklands avvaktande med Leopard-stridsvagnarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är stridsvagnar som står högst upp på Ukrainas önskelista, och några fick de när ett nytt stödpaket från flera länder presenterades på fredagen. Men Tyskland hade ännu inget besked att ge om sina omtalade Leopard-stridsvagnar.

Flera länder som har stridsvagnar av modellen Leopard 2 vill skicka dem till Ukraina, bland annat Finland och Polen, men det kräver tillstånd av Tyskland som har byggt dem. Tyskland har ännu inte gett sitt godkännande.

– Man ser det här beslutet som någonting oerhört dramatiskt. Ett beslut som man ser skulle kunna ändra synen på Natos roll i det här kriget och i värsta fall leda i riktning mot en direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland, säger Christopher Wendick, SVT:s Europakorrespondent i Aktuellt.

”Vill inte vara krigshetsare”

Christopher Wendick säger att det också har att göra med Tysklands historia och del i andra världskriget.

– Man vill inte vara krigshetsare.

Polen har insinuerat att de kan komma att skicka Leopard-stridsvagnar utan tyskt tillstånd. Christopher Wendick säger att det är en förhandlingstaktik.

– Polen har varit kanske de mest framgångsrika påtryckarna på Tyskland och faktiskt fått Tyskland att röra sig i vapenfrågan tidigare.

Hör Christopher Wendick, SVT:s Europakorrespondent, berätta om Tysklands avvaktande med Leopard 2 i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.