Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Han ligger väldigt bra till i opinionsmätningar”. SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson om Boris Johnson chanser i kommande valet.

SVT:s utrikesreporter: Johnson segerviss inför nyvalet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen stod det klart att Storbritannien går till nyval den 12 december. Leder nyvalet till en politisk majoritet kommer brexitfrågan vara ett steg närmare en lösning. Men utan tydlig majoritet kan britterna dock slängas tillbaka till samma läge där alla brexit-turer började. SVT: s utrikesreporter Anna-Maja Persson förklarar vad som händer nu.

Varför har majoriteten av parlamentet nu vänt och stöttar nyval?

– Bland annat har Liberal democrats, som vill stoppa brexit, kommit fram till att ett nyval är enda möjliga sättet i nuläget att se till att brexit inte blir av, då en folkomröstning inte har stöd i parlamentet. När det gäller Labour handlade det om att trycket helt enkelt blev för stort inom partiet. De har avvaktat tills ett avtalslöst brexit är ute ur leken, och menar nu att det är uppnått, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i SVT:s Morgonstudion.

Hur ser det ut för Torysledaren Boris Johnsons möjligheter att stärka sitt mandat?

– Han ligger väldigt bra till i opinionsmätningar och är segerviss,  medan Labour inte ligger så bra till. Johnson kommer att använda sig av ett valmotto som går ut på ”folket mot de folkvalda”, då han alltså menar att det är parlamentet som förhindrat den här vägen mot brexit och vägrat göra det som folket menat.

Och motståndaren Corbyn?

-Han har ingen anledning att vara optimistisk. Det har varit många diskussioner kring beslutet att stötta nyvalet, och det finns fortfarande de som tycker att det är dumt. Mycket talar för att Labour kommer att göra ett dåligt val.

Nu har det gått tre år – hur länge till orkar britterna med det här?

-  Vi ser hur den här frågan har splittrat landet i två delar, för och emot. Men en ny undersökning visar nu att en majoritet av väljarna, på bägge sidor, tycker att det är befogat med ett visst mått av våld mot parlamentsledamöterna för att uppnå deras respektive mål. Det är oerhört, och de som gjorde undersökningen vid universitet i Cardiff var helt chockade över resultatet. Så oavsett vad som händer – om britterna får en tydlig majoritetsregering efter nyvalet eller om de istället hamnar i samma sits igen – finns det en risk att vi får se våldsamheter då läget är så upptrissat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet