”Butja-katten”: SVT:s fotograf om bilden som skapade debatt – och blev rysk propaganda

Publicerad

Katten i Butja blev fotograferad, debatterad – och en ofrivillig del av den ryska statens propaganda på sociala medier.

– I läget som på kattbilden, jag har nästan aldrig varit med om något så extremt, säger Emil Larsson, SVT:s fotograf som har varit på platsen där bilden togs.

Katten är rödorange, med vita partier runt ansikte och tassar. Den står mitt i den förödelse som är Butja, Ukraina, omgiven av bråte och urbrunna pansarvagnar. Katten dyker upp på flera bilder, tagna av en rad olika fotografer.

När ryska trupper drog sig tillbaka från Kiev-området började världens medier rapportera från den svårt sargade förstaden Butja.

SVT:s fotograf Emil Larsson var där, tillsammans med utrikesreporter Bengt Norborg, och känner igen bilden på ”Butja-katten”. Han känner också igen platsen där bilden togs, och hade själv varit där, en eller två dagar innan världspressen orsakade en enorm trängsel i området.

– Jag har sett den här bilden, jag har sett att den används i ryska propagandan, säger Emil Larsson.

Se bilden på Butja-katten, hör Emil berätta om bakgrunden – och hans perspektiv på debatten och propagandan som följde, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.