SVT:s fotograf tillbaka från Butja: ”Gråt i kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på hundratals civila dödsoffer i Butja skakade världen. SVT:s utrikesteam Bengt Norborg och Emil Larsson, som med egna ögon bevittnade scenerna, är tillbaka i Sverige.

– Det finns en massa gråt i kroppen, säger Emil Larsson i SVT:s Morgonstudion special.

När ryska trupper drog sig tillbaka från Kiev-området i förra veckan kunde världens medier, däribland SVT, kabla ut skakande bilder på hundratals mördade civila i förstaden Butja.

SVT:s erfarna team Bengt Norborg och Emil Larsson har tillsammans 60 års erfarenhet från rapportering i konfliktområden. De beskriver upplevelserna från Butja som hemska, kalla och långa dagar.

Kriget i Ukraina

– Man var på helspänn. Vi gav allt vi hade för att kunna fånga det som hände och då hade jag hade jag inte tid att känna så mycket, men nu när vi är hemma finns det en massa gråt i kroppen, säger fotografen Emil Larsson.

”Kunde inte hålla kameran”

En av de mest obehagliga scenerna som de möttes av var i en källarkammare där flera döda civila hittades, och som tillsynes hade utsatts för grovt våld och tortyr. Fotografen Emil Larsson berättar om stegen ner i kammaren.

– Jag förstod inte riktigt vad som väntade där nere, det gick inte att hålla kamera stilla för det var bara svart och fasansfullt, säger han.

Det finns ingen viktigare utrikesjournalistik att göra än att publicera bilderna och visa krigets verkliga ansikte, förklarar Bengt Norborg, som berättar att de snart kommer att återvända.

– Jag ser det som otroligt privilegierat att försöka nå igenom det fruktansvärda mediebruset som världen utsätts för, säger Bengt Norborg.

Se Emil Larssons och Bengt Norborgs reportage från Butja nedan. Varning för mycket skakande bilder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för mycket obehagliga bilder. Foto: Emil Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet