Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staden Borodjanka är ödelagd efter den ryska ockupationen. Kroppar ligger i rasmassorna där det tidigare stod bostadshus. Foto: Reuters, AP

Tecken på tortyr i Butjas grannstad Borodjanka

Uppdaterad
Publicerad

Från staden Butja har bilder på döda civila kablats ut världen över. Nu kommer rapporter om att civila i Butjas grannstad, Borodjanka, gått samma öde till mötes. Enligt CNN, som besökt Borodjanka, ligger livlösa, torterade kroppar på stadens gator.

På en bild, som CNN publicerat, syns en man ligga livlös med bakbundna händer, en påse över huvudet och neddragna byxor. Han har stora blåmärken på benen och en skottskada i huvudet. Intill kroppen ligger en tomhylsa.

– Han blev avrättad, skjuten i huvudet, sade en ukrainsk polis till CNN.

Mannen hade inget personbevis på sig, men enligt myndigheter på plats pekar det mesta mot att han var civil.

”Vi tror att över 200 människor har dött”

Borodjanka ockuperades av ryska trupper 28 februari, men togs tillbaka av ukrainska trupper 1 april sedan rysk militär dragit sig tillbaka. Staden, som ligger i anslutning till en strategisk viktig väg till Kiev, var en av de första städerna att bombas av ryska flyganfall.

Bilder från staden, som bland andra CNN och The New York Times publicerat, vittnar om lägenhetshus som rasat samman och stora sprickor som bildats i byggnader längs stadens huvudgata.

– Vi tror att över 200 människor har dött, men det är ett antagande, sade Georgii Yerko, Borodjankas tillförordnade borgmästare till The New York Times.

Zelenskyj har varnat om Borodjanka

På måndagen mötte Zelenskjy pressen i Butja. Enligt Ukrainas president hittades 300 livlösa kroppar i staden – vissa med bakbundna händer, andra begravda i massgravar.

– Detta är folkmord, och det kommer att betraktas som folkmord av resten av världen, konstaterade Zelenskyj.

Samtidigt varnade han för att grymheterna i Butja troligtvis inte är de sista, och inte heller de värsta, vi kommer att bevittna i krigets Ukraina. Då pekade han bland andra städer ut Bordjanka.

Myndigheterna i Kiev har också anklagat ryska trupper för att ha dödat och torterat en familj i byn Motyzjyn, väst om Kiev, enligt BBC. Kanalen rapporterar också att minst tre döda och torterade kroppar påträffats i staden Konotop i Sumy-regionen.

Ryssland förnekar att ha dödat civila, och menar på att de livlösa kropparna är iscensatta av Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är därför ni är här och bevittnar den här sanningen” – SVT:s team på plats i Butja intervjuar Volodymyr Zelenskyj. Foto: Emil Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.