Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya paketet utgör den största klimatsatsningen i USA:s historia, enligt Erika Bjerström. Hör hennes analys i klippet. Foto: Jonas Ekströmer/TT & SVT

Bjerström om klimatpaketet: ”Första ljusglimten på länge”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att USA:s president Joe Biden tycks få igenom ett stort reformpaket med stora satsningar på klimatet beskrivs som historiskt och helt nödvändigt för att hejda klimatförändringarna.

– USA är ett av de största utsläppsländerna. Med det här paketet så kommer de nå sitt klimatmål om att minska utsläppen med 40 procent till 2030, sa SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström i Aktuellt på torsdagskvällen.

Natten till torsdag svensk tid kom beskedet: USA:s kongress ser ut att kunna få igenom ett stort reformpaket kring klimatet. Den demokratiske senatorn Joe Manchin som blockerat förslaget ändrade sig överraskande och kom överens med partiet.

Paketet innefattar klimatsatsningar på motsvarande nära 3 800 miljarder kronor, som bland annat ska gå till vindkraft och eldrivna fordon. Satsningen ska bekostas av en företagsskatt.

Nytt möte i november

Beskedet att Joe Biden nu tycks få igenom sitt reformpaket ses också som en stor framgång för de globala klimatförhandlingarna. För i november inleds nästa klimattoppmöte, COP27, i Sharm el-Sheikh i Egypten.

– Om USA inte hade gjort sin hemläxa hade utvecklingsländerna inte alls varit beredda att göra sin del och då hade man nästan kunnat ställa in, sa Erika Bjerström i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.