SVT:s kommentator: Murbygge krävs för Trump ska vinna

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump måste bygga muren mot Mexiko om han ska vinna presidentvalet 2020. Det säger SVT Nyheters utrikeskommentator efter att en Republikanerna och Demokraterna presenterat en budgetuppgörelse för att undvika att statsapparaten delvis stängs igen.

Enligt den överenskommelse som Demokraterna och Republikanerna har gjort kommer runt 1,4 miljarder dollar att användas för att bygga någon typ av barriär eller stängsel mot Mexiko. Men den summa som USA:s president Donald Trump kräver för att bygga barriären ligger på 5,7 miljarder dollar.

– Donald Trump får bara en fjärdedel av det han har begärt. Han får nio mil mur istället för de 34 mil som han har lovat och den kommer inte att byggas av betong, utan av stål, säger SVT Nyheters utrikeskommentator Erika Bjerström.

Syftet med den nya budgetöverenskommelsen är att undvika att delar av USA:s statsapparat stängs, något som senast skedde mellan 22 december 2018 till 25 januari 2019. 

– Den här principiella kompromissen måste godkännas av presidenten. Det är det som är den stora frågan nu, säger Erika Bjerström.

Trump måste godkänna

För att överenskommelsen ska gå igenom krävs även att Donald Trump godkänner den, något som Erika Bjerström tror att han kommer att göra.

– Han måste bygga den här muren för att vinna valet 2020. Det handlingsalternativ som han har annars är att utlysa ett nationellt nödläge och då beordra militären att finansiera och bygga muren . Men inte ens Donald Trumps egna säkerhetsexperter håller med om att det här är en så stor säkerhetskris som han säger.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer