President Donald Trump träffade supportrar i El Paso på måndagen. Foto: Joe Raedle/TT

USA ett steg närmare ny gränsbudget – kan slippa ny nedstängning

Uppdaterad
Publicerad

Republikanerna och Demokraterna är i princip överens om finansieringen av USA:s gränssäkerhet. Enligt överenskommelsen får USA:s president Donald Trump igenom en del av den finansieringen av han har krävt för att bygga någon typ av barriär mot Mexiko.

Med en ny budgetöverenskommelse undviks att den amerikanska statsapparaten delvis stängs igen, något som inträffar på lördag om man inte är överens.

Enligt New York Times kommer överenskommelsen att innebära att runt 1,4 miljarder dollar att användas för att bygga någon typ av barriär eller stängsel mot Mexiko. Det är bara en del av summan på 5,7 miljarder som USA:s president Donald Trump har krävt för bygget. De 1,4 miljarder dollar som nu är framförhandlade skulle räcka till nästan 9 mil av en barriär. Donald Trump skulle vilja att sträckan låg på över 32 mil.

Trump måste godkänna

För att förslaget ska gå igenom krävs även president Donald Trumps godkännande, och republikanske senatorn Richard Shelby, en av kongressens förhandlare säger att han tror och hoppas att presidenten kommer att stödja överenskommelsen.

Demokraternas Nita Lowey säger att hon hoppas att detaljerna kan vara klara på onsdag.

Trump höll tal

På måndagen flög både president Donald Trump och en av hans möjliga motkandidater inför nästa års presidentval – Beto O'Rourke – till Texasstaden El Paso för årets första politiska massmöte. El Paso har redan en gränsbarriär mot Mexiko.

– Det här är en av USA:s säkraste städer, inte tack vare murar utan trots murar, sade demokraten O'Rourke på plats i El Paso.

Bara några hundra meter därifrån sade Trump till sina anhängare att O'Rourke inte har mycket att komma med.

– Vi utmanas av en ung man som har förlorat ett val mot Ted Cruz, sade Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer