Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den konservativa majoriteten i USA:s högsta domstol är förmodligen Trumps största framgång som president”, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg. Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent: Amy Coney Barrett kan påverka valutgången

Uppdaterad
Publicerad

Att Amy Coney Barrett blir ny domare i amerikanska Högsta domstolen kan påverka presidentvalet på flera plan.

– Det här är förmodligen Donald Trumps största framgång under sina fyra år som president, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

En majoritet av amerikanska senaten har röstat för Amy Coney Barrett som ny domare i Högsta domstolen, vilket innebär att där nu sitter sex konservativa domare och tre liberala. Ett beslut som kan leda till ökat valdeltagande bland republikanska väljare enligt SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

– Donald Trump är beroende av att få ett rekordhögt deltagande bland konservativa väljare och detta är en fråga som påminner väljarna om vad han faktiskt uppnått som president, säger han.

Kan stoppa omräkningen

Trump har upprepade gånger hävdat att poströstning, som många demokratiska väljare använt sig av, leder till valfusk. Enligt Stefan Åsberg är det en anledning till att han var mån om att omröstningen om Coney Barrett skulle bli klar innan valdagen.

– Högsta domstolen kan stoppa omräkningen av röster i delstater. Det gjorde man år 2000 då demokraten Al Gore och republikanen George W Bush gjorde upp om presidentposten. Högsta domstolen beslutade då att stoppa omräkningen i Florida vilket avgjorde valet till Bush fördel.

En annan uppmärksammad fråga som snart ska upp i Högsta domstolen är delar av hälsoreformen Obamacare.

– Det handlar om en tvingande del som innebär att om du inte har en hälsoförsäkring så kan du drabbas av böter. Underkänns den delen så innebär det i princip att man upplöser Obamacare, säger Stefan Åsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet