Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Pressträffen räddar inte hans låga opinionssiffror” – Hör SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg om Joe Bidens ett års tal. Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent om Biden: ”Definitivt en president som var på defensiven”

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden pressades hårt vid sitt årstal på onsdagskvällen. Förutom inflation och pandemihantering kommenterade han även situationen med Ryssland och Ukraina.

– Det var definitivt en president som var på defensiven, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

Det var med vikande förtroendesiffror som USA:s president Joe Biden på onsdagskvällen höll sitt två timmar långa tal.

– Det var definitivt en president som var på defensiven. Och han försökte väl beta av alla de här problemområdena som han står inför, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg till Morgonstudion.

Inflationen har på kort tid skenat i landet med kännbart högre priser i handeln, något Biden menar beror på transportproblem och svårigheter att få in varor. Samtidigt tyngs USA som övriga världen fortsatt av pandemin.

– Han påstod att tröttheten i det här landet beror på pandemin. Han gjorde också en väldigt märklig analys av varför han befinner sig i den situationen han sitter i, vilket är att det beror på det motstånd han möter från Republikanerna. Men faktum är att problemen och de stormvindar som vint kring Biden beror på att hans eget parti inte står bakom honom, framför allt inte i senaten. Därför har några av hans viktigaste frågor som skulle bli hans politiska arv fallit, säger Stefan Åsberg.

Räddar inte förtroendesiffrorna

Biden fick även frågor om det upptrappade läget kring Ryssland och Ukraina.

– Här kommer också det största snedsteget från Biden. Han sade något märkligt om att följderna från omvärlden beror på hur omfattande en rysk offensiv blir. Det här fick Vita huset gå ut och klargöra, att så fort ryska trupper passerar Ukrainas gräns så kommer de här sanktionerna att genomföras, säger Stefan Åsberg.

– Pressträffen räddar inte hans låga förtroendesiffror. Risken med den situation Biden är i är att det kommer straffa partiet. Det är mellanårsval i november och väljarna bedömer hans arbete när de går och röstar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer