Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det som sticker ut är att det är tre terrorattacker inne i Israel och i två av de är gärningsmännen två palestinier som lever i Israel.” – Hör Samir Abu Eid i Morgonstudion. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

SVT:s korrespondent: ”Dödligaste våldet i Israel på flera års tid”

Publicerad

På en vecka har tre dödliga attacker ägt rum i Israel. Totalt har elva personer dödats. Ytterligare personer har dött och skadats när israeliska styrkor gjort gripanden relaterade till attackerna.

– Det dödligaste våldet i Israel på flera års tid, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

I två av attackerna är gärningsmännen palestinier som bor i Israel. Landets premiärminister Naftali Bennet gick nyligen ut och uppmanade israeler som äger ett vapen att börja bära dem ute på stan.

– Det är något som många känner stor oro för, det finns redan väldigt mycket vapen i Israel och även på Västbanken, säger Abu Eid.

Israeliska soldater gick på torsdagen in i ett flyktingläger på den ockuperade Västbanken för att gripa personer misstänkta för inblandning i dåden, skriver TT. Då uppstod eldstrider där den palestinska vårdmyndigheten rapporterar att två palestinier dödades och ett tiotal skadades. Till följd av detta har extremiströrelsen Islamiska jihad sagt att de mobiliserar stridande krafter.

– Människor här är väldigt stressade och nervösa. Det är en stor oro bland båda folkgrupper, säger Abu Eid.

Hör Samir Abu Eids analys av attackerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.