– Det är en sorts återgång till normal diplomati mellan USA och Ryssland, säger Bert Sundström om onsdagens möte mellan USA:s och Rysslands presidenter. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: ”En återgång till normal diplomati mellan USA och Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Mötet mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin beskrivs av SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström som stelt.

Däremot anser han att mötet som sådant var formellt riktigt, verkade genomtänkt och att båda sidor visade att man respekterar den andra parten.

– Det är en sorts återgång till normal diplomati mellan USA och Ryssland, säger Bert Sundström om onsdagens möte mellan USA:s och Rysslands presidenter.

Det nära fyra timmar långa samtalet var en möjlighet för Vladmir Putin och Joe Biden att gå igenom de viktiga frågorna där länderna är oense, markera sina positioner och bli medvetna om var den andre parten står.

– Bara det gör att det finns små öppningar mot relationer som kanske inte är vänskapliga men ändå mer stabila, och det är en sorts framgång, säger Sundström.

”Bara att de ses är en nyhet”

I USA beskrivs mötet som en stor nyhet, och både Biden och Putin får godkänt för att de har dragit nytta av tillfället, säger USA-korrespondent Stefan Åsberg.

– Bara att de två världsledarna tillbringar timmar i samma rum är en stor nyhet. Nu återstår att se hur man kommer att utnyttja nystarten, säger han.

Hör SVT:s korrespondenter prata om mer spänningarna mellan länderna och cyberattacker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.