Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Foto: TT

SVT:s korrespondent: ”Förloraren blev en vinnare”

Uppdaterad
Publicerad

– Här nere säger man att aldrig har väl någon som förlorat en fjärdedel av sina röster varit en så mycket  vinnare som nu, rapporterar SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten, dagen efter parlamentsvalet i Nederländerna.

Hon syftar på premiärministern Mark Rutte, partiledare för Folkpartiet (VVD) som när över hälften av rösterna var räknade väntades få 32 av de 150 platserna i parlamentet. Det är 9 färre än i valet 2012. 

Därmed blev man det största partiet igen.

Val i Nederländerna 2017

I förhandsdiskussionen spåddes Geert Wilders och det EU- och islamfientliga Frihetspartiet (PVV) i flera opinionsundersökningar ha chansen att bli största parti i Nederländerna.

I natt erkände han sig dock besegrad av Rutte och hans Folkpartiet. 

Gröna partiet i regering

– Geert Wilders populistiska Frihetspartiet gick framåt,  men fick erkänna sig besegrat. Wilders har gått sämre än väntat jämfört med opinionsmätningarna, säger Bergsten.

Geert Wilders vann 19 platser i parlamentet jämfört med 12 platser under valet 2012,

En av de stora vinnarna i det nederländska valet blev, enligt Bergsten, Grön vänster. Partiet ligger bra till för att ingå i Mark Ruttes kommande koalitionsregering.

– De spåddes gå bra men gick ännu bättre och kan nu faktiskt bli involverat i en koalitionsregering.  Där har Mark Rutte lite att spela på. Det skulle kunna bli en koalitionsregering med fem partier men skulle också kunna klara sig med fyra, säger hon.

Statsbärande parti nästan utraderat

Förlorare i valet blev Socialdemokraterna.

–De har nästan utraderats. Socialdemokraterna har varit ett av de statsbärande partierna genom årtiondena tillsammans med Kristdemokraterna.  Man pratar också om att Kristdemokraterna är på väg lite tillbaka men inte som i fornstora dagar.

Hur ser tidsplanen ut nu för regeringsförhandlingarna?

– Närmaste veckan kommer man sondera informellt  – den 21 mars kommer det officiella valresultatet att presenteras och då får partiledaren för största partiet, Mark Rutte, uppdraget att inleda förhandlingar, berättar Ulrika Bergsten.

– Han börjar nog med att diskutera med Kristdemokraterna som kanske ligger närmast rent politiskt. Sedan har vi ett mera Centerliberalt parti som heter D66 som också ligger nära till hands att han ingår i en koalition med. Sedan kan han behöva stöd av mindre partier och Grön vänster är ett av dem.

Valdeltagandet i Nederländerna blev drygt 81 procent, vilket var det högsta på 30 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet