SVT:s korrespondent: Invasion närmast oundviklig

Uppdaterad
Publicerad

Putin har målat in sig i ett hörn och måste därför agera, vilket gör en invasion av Ukraina “närmast oundviklig”, menar SVT:s korrespondent Bert Sundström som är i Kiev. Även i Moskva befaras en militär upptrappning. 

– Det blir allt mer uppenbart att man förbereder Rysslands invånare på krig, säger SVT:s reporter Elin Jönsson som befinner sig i Rysslands huvudstad. 

Risken för att det blir krig är mycket stor, enligt SVT:s korrespondent Bert Sundström.

– Det är verkligen en känsla här i Ukraina att man måste stärka försvaret och vara beredda. Alla tror att något kommer att hända, säger han kvällens Rapport.

Korrespondenten påpekar dock att man inte vet om Rysslands president Vladimir Putin och Kreml har fattat något beslut om en invasion. Men bland annat truppsamlingarna kring Ukrainas gränser gör att Putin måste visa sin hemmapublik att han agerar, menar Bert Sundström. 

– En liten invasion någonstans är närmast oundviklig, säger Bert Sundström. 

”Ryssland kommer att hitta på någonting” 

Ett ryskt militärt angrepp mot Ukraina kan ske inom några dagar, enligt Sundström. 

– Ryssland försöker desperat att hitta någon sorts anledning till att angripa Ukraina i – som det kommer att heta – självförsvar. Men hela tanken är befängd. Det är bara Ryssland som attackerar, hotar och rustar upp. Det finns inget hot mot Ryssland från Ukraina eller Nato, men Ryssland kommer att hitta på någonting som ger ett skäl att börja ett militärt angrepp mot Ukraina – kanske på tisdag, skulle jag gissa. 

Gråtande människor i rysk media

– Det blir allt mer uppenbart att man förbereder Rysslands invånare på krig, säger SVT:s reporter Elin Jönsson som är i Rysslands huvudstad Moskva. 

I Ryssland beskrivs läget i de ryskstödda utbrytarområdena Luhansk och Donetsk som en humanitär katastrof, förklarar Jönsson. Ryska medier visar bilder på gråtande människor som lämnar sina hem och evakueras till Ryssland. Det rapporteras även om att den ukrainska armén beskjuter civila mål i området och planerar att genomföra olika terrordåd. 

– Man har även gripit och förhört en spion som berättar om en förestående invasion, och det visar då att man tycker att man måste gå in och försvara de ryska medborgarna i det här området, säger Elin Jönsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.