Video med evakueringsbesked filmades redan i onsdags

Uppdaterad
Publicerad

Två videoklipp publicerades på fredagen där ledarna för de ryskledda så kallade folkrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina gav besked om massevakuering av civila från östra Ukraina till Ryssland. Metadata från klippen visar att klippen filmades redan för två dagar sedan, har nyhetsbyrån AP fått bekräftat.

Evakueringsplanerna har slagits upp stort i ryska medier på fredagen och Rysslands president Vladimir Putin har gett besked om att människor som evakueras ska få skydd i Ryssland.

– Allt tyder på att vad vi ser nu är en del av en planerad kampanj. Man talar också om att evakuera 700 000 invånare och det är också något man kan sätta frågetecken kring, säger Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, i SVT:s Aktuellt.

Beskeden om evakuering kom efter de senaste dagarnas rapportering i ryska statligt kontrollerade medier om att ukrainska styrkor har beskjutit separatister i östra Ukraina. Ukrainska myndigheter förnekar att deras styrkor attackerar mål i östra Ukraina om menar i stället att det tvärtom är rebellstyrkor som attackerade ukrainska ställningar.

Hör Martin Kragh i klippet ovan om de motstridiga uppgifterna om Ukrainakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.