SVT:s reporter: Johnson premiärminister men inte vid makten

Uppdaterad
Publicerad

Fester hos premiärminister Boris Johnsons regeringskansli på Downing Street utreds av polis. Samtidigt växer kritiken bland väljare och inom det egna partiet. 

– Man skulle kunna säga att Boris Johnson sitter på premiärministerposten men inte vid makten just nu. Förtroendet har rasat för honom, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i SVT:s Aktuellt.

Premiärminister Boris Johnson är hårt ansatt från flera håll efter avslöjandena om fester under pågående nedstängning. Senast i raden var Johnsons födelsedagsfest 2020, och nu utreder polisen saken.

Det pågår dessutom en tjänstemannautredning om ”partygate” – en utredning som redan i morgon kan komma att presenteras, enligt Anna-Maja Persson. Hon menar att många Toryledamöter efter det som har hänt funderar på om Johnson har förmågan att kunna genomdriva sin politik och vinna val i framtiden.

– Bara det att en sittande premiärminister och hans inre krets är föremål för en polisutredning är alldeles oerhört, säger Anna-Maja Persson i Aktuellt.

Hör Anna-Maja Persson om hur löst Boris Johnson sitter i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.