Rapporten om ”partygate” kan fälla Johnson i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sitter löst efter flera avslöjanden om fester under nedstängning, men den konservative tidningsmannen Fraser Nelson tror inte att loppet är kört. Ett slut på pandemin kan bli räddningen, säger Nelson i SVT:s Agenda.

– Han måste övertyga nationen om att hans politik har gjort att vi är det första europeiska landet som tagit sig igenom omikron- och covidkrisen och att vi har lämnat covidrestriktionerna bakom oss, säger Fraser Nelson som är chefredaktör för tidskriften The Spectator.

Det första hindret ligger dock närmare i tiden: Om bara några dagar överlämnas en rapport om ”partygate”, som festerna kommit att kallas.

– Om den visar att han bröt mot lagen eller ljög för parlamentet så måste han avgå som premiärminister, säger Nelson.

Omstridd valvinnare

I annat fall tror han att Johnson blir kvar ett tag till, åtminstone till efter lokalvalen den 5 maj. Många av hans partivänner i parlamentet är visserligen öppet missnöjda med honom, men det finns å andra sidan ingen given efterträdare, säger Nelson.

Dessutom har han lyckats väldigt bra i valrörelser, något Nelson kopplar till hans originella personliga stil.

– Han gör vad som faller honom in, han är impulsiv. Ingen annan politiker är som han. Det var därför han vann en jordskredsseger för två år sedan, fick igenom Brexit och räddade partiet från röran det befann sig i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.