Mitt under coronanedstängningen ska Boris Johnsons stab, enligt uppgifter, ha hållit två avskedsfester på 10 Downing Street. Foto: ANDY RAIN/EPA/TT

Expert: Johnsons position ”svagare och svagare”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Boris Johnson haglar i spåren av ”partygate” – uppgifter om dans och drickande på Downing Street mitt under lockdown förra året.

Skandalen växer och en del kräver till och med hans avgång.

Hur löst sitter Storbritanniens premiärminister?

– Ganska löst, måste man säga, konstaterar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola till TT och fortsätter:

– För varje nytt avslöjande blir hans position svagare och svagare.

Nicholas Aylott säger att man kan få intrycket att rapporterna om festliga aktiviteter på Downing Street läcker ut successivt, som om någon har en strategisk plan att sänka Johnson. Men han understryker samtidigt att det är en ren spekulation.

”Trodde det handlade om jobb”

Oavsett kvarstår faktum: läget blir allt besvärligare för de konservativas röstmagnet, som lyckats stå rak i stormen förr. Men uppgifterna om festandet har skakat om allmänheten som tvingats uthärda en tid av tuffa restriktioner.

Mitt under coronanedstängningen ska Boris Johnsons stab, enligt uppgifter, ha hållit två avskedsfester på 10 Downing Street den 16 april förra året. En månad senare ska det dessutom ha hållits kalas i trädgården bakom premiärministerns residens.

Det handlar om flera kalas, och tidigare i veckan försökte premiärministern sig på att ge ett slags ursäkt.

Men Johnson medgav att det hela var olämpligt.

– Jag ångrar att vi inte skötte det annorlunda den kvällen.

Ändå en lite ovanlig ton från premiärministern, om man frågar statsvetare Nicholas Aylott.

– Han är ofta konfrontatorisk och aggressiv i sitt försvarsspel. Nu var det mea culpa. Inte en rak ursäkt – han erkänner inte direkt att ett fel definitivt begåtts – men det var ett typiskt ”jag ber om ursäkt om någon tycker att jag gjort fel”, säger han och understryker:

– Det är nog ett tecken att hans position är väldigt prekär just nu.

Kan utredning fälla?

Labourledaren Keir Starmer kräver Johnsons avgång. Det pågår dessutom en tjänstemannautredning om uppgifterna – en utredning som dock inte handlar om att komma fram till om lagbrott begåtts eller inte, enligt Nicholas Aylott.

Men utredaren Sue Gray har förmodligen möjlighet att hinta mot en sådan slutsats, tror han.

– Om det visar sig att det var lagbrott i det som pågick på Downing Street och polisen inleder en förundersökning så är det svårt att se att Johnson skulle klara sig, säger Nicholas Aylott och fortsätter:

– Men man vet aldrig. Det ser mörkt ut, men han har förmågan att överleva i sista minuten – gång på gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.