Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondent: ”Många i Thailand hade trott och hoppats på att bli av med militären” Foto: SVT

SVT:s korrespondent: ”Många i Thailand hade trott och hoppats på att bli av med militären”

Publicerad

Under måndagen kommer de preliminära siffrorna från Thailands första val sedan militärkuppen 2014 att presenteras. Och allt pekar på att militärjuntans stödparti Palang Pracharat kommer fortsätta sitta vid makten.
– Det har gått mycket bättre för partiet än vad opinionsmätningarna förutspådde och det är något som väckt uppseende och en del kritik från folk som inte riktigt tror på att valet gått korrekt till, säger SVT:s Asienkorrespondent, Ulrika Bergsten, i Morgonstudion.

Sedan september 2018 får politiska partier organisera sig och rekrytera nya medlemmar, innan dess har det rått ett strikt förbud mot politiska aktiviteter i Thailand – allt sedan statskuppen 2014.

– Ingen har tillåtits ha en politisk kampanj som kritiserar den sittande militärjuntan eftersom det är förbjudet. Det har därför varit svårt för andra parter att konkurrera på rätt sätt, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrespondent.

Första valet på åtta år

Under söndagen kunde 51 miljoner thailändare gå till sitt första parlamentsval på åtta år. Sedan 2014 har landet styrts av ett militärråd och en militärstödd regering, allt under premiärminister Prayuth Chan-o-cha. Mycket tyder nu på att premiärministern kommer ha fortsatt makt.

– Det är många som trott och hoppats på att man skulle bli av med militären och att man skulle få tillbaka yttrandefriheten och de är såklart missnöjda i dag, säger Ulrika Bergsten.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer