Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beslutet om Ungern handlar om att EU-pengar inte ska försnillas i korruption, enligt SVT:s EU-korrespondent. Foto: SVT

SVT:s korrespondent om frysta EU-bidragen: Ungern menar att man gjort tillräckligt

Publicerad

I dag kom beskedet att EU-kommissionen fortsätter att frysa Ungerns EU-bidrag på 7,5 miljarder euro. Orsaken är att landet inte anses uppfylla grundläggande rättstatsprinciper.

I Ungern beskrivs det annorlunda, menar SVT:s Europakorrespondent, David Boati.

– På en pressträff i dag sa man att Ungern gjort det som förväntas och nu ligger bollen hos kommissionen, säger han i SVT:s Aktuellt.

Ungern anses inte ha gjort tillräckligt för att slå mot korruption och bedrägeri och därför väljer EU att för första gången använda rättstatsmekanismen. Det innebär att EU stoppar bidrag till medlemsländer som inte uppfyller grundläggande rättsstatsprinciper.

– Det handlar lite om vad man vill att EU ska vara. Är det en samling länder som handlar med varandra eller är det en union som vilar på gemensamma värderingar? Institutionerna i Bryssel tycker ju det sistnämnda, säger David Boati.

EU-kommissionen framhävde i dag att Ungern har gjort vissa reformer men de anses inte vara tillräckliga. Trots det nekade stödet är tongångarna i Budapest relativt tillmötesgående menar Boati.

– Ungern är nu det enda EU-landet som blockerar ett stort stödpaket till Ukraina så det finns ett stort intresse att hålla ner konfliktnivån, säger han.

Hör mer om EU-beskedet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.