Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

EU-kommissionens beslut: Vägrar betala mångmiljardstöd till Ungern

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen säger fortsatt nej till att ge Ungern de EU-bidrag som hittills varit frusna. Det innebär att landet, som kritiseras för bristande åtgärder mot korruption och bedrägerier, riskerar att gå miste om 7,5 miljarder euro. Samtidigt ges det tummen upp för att Ungern ska få ta del av 5,8 miljarder euro ur EU:s coronastödfond efter att utlovade åtgärder har infriats.

I september valde EU-kommissionen att frysa 7,5 miljarder euro i EU-bidrag till Ungern. Samtidigt har 5,8 miljarder euro i utbetalning till landet ur EU:s stödfond till följd av coronapandemin stoppats.

Anledning, enligt kommissionen, var bristande åtgärder mot korruption och bedrägerier, något som Ungern lovade att åtgärda.

Nu, efter ännu en granskning, meddelar EU-kommissionen att man säger fortsatt nej till att betala EU-bidrag. Bedömningen är att Ungern inte har genomfört tillräckliga reformer, bland annat mot korruption.

”150 miljarder kronor”

Samtidigt ges tummen upp för utbetalning ur återhämtningsfonden efter coronapandemin om 5,8 miljarder euro, dock med förbehåll. Kommissionen har godkänt Ungerns plan för åtgärder, men rekommenderar att EU väntar med utbetalningen till dess att samtliga villkor har uppfyllts. Det handlar bland annat om reformer för att stärka rättsväsendets oberoende och arbetet mot korruption.

– Totalt handlar det om nästan 150 miljarder kronor, 7-8 procent av hela Ungerns BNP förra året. Och det i ett läge med ekonomisk kris, hög inflation och den ungerska valutan som tappat kraftigt i värde. Den ungerska regeringen menar att de har gjort reformer och levt upp till kommissionens krav, men den bedömningen gör alltså inte Bryssel, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati, som betonar att det är första gången den här mekanismen används.

Beslutas 6 december

Den 6 december ska EU-ländernas finansministrar ytterst fatta beslut i frågan. Men ytterligare möten väntas redan bli aktuella. Det finns även önskemål från  EU-kommissionen och övriga EU-länder om att Ungern behöver säga ja till ett omfattande stödpaket för Ukraina samt upphäva en blockad om införandet av en gemensam miniminivå för bolagsbeskattning.

– Nu är det upp till medlemsländerna att fatta det slutgiltiga beslutet. Men det räcker med kvalificerad majoritet. Så även om Polen och möjligtvis den nya italienska regeringen stödjer Ungern, så förmodas det här gå igenom och Ungern bli utan pengar tills de genomför tillräckliga reformer, säger David Boati.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.