Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det misstänkta terrordådet i Istanbul kan skapa ett tryck på Sverige, säger SVT:s Tomas Thorén. Foto: SVT, NECATI SAVAS/TT

SVT:s korrespondent om misstänkta terrordådet i Turkiet: ”Kommer att höja trycket på Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta terrordådet i centrala Istanbul i helgen kommer att få konsekvenser för de pågående Nato-förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet. Det anser SVT:s korrespondent Tomas Thorén.

Flera personer dog i helgens attack i Istanbul. Explosionen har skakat Turkiet, berättar Tomas Thorén, SVT:s korrespondent i Turkiet.

– Det har rivit upp sår från åren då Turkiet drabbades väldigt hårt av terrordåd, säger han i Morgonstudion.

Flera personer har gripits misstänkta för medhjälp till dådet, bland annat en kvinna.

– Det sägs från Turkiets sida att hon har erkänt i förhör och att hon ska ha tränats av syrisk-kurdiska styrkor. Det har spridits bilder och videofilmer på henne under och efter gripandet där det ser ut som att hon har behandlats mycket hårt.

River upp starka nationalistiska känslor

Turkiet har pekat ut såväl PKK som PYD som ansvariga för attacken. Båda grupperna förnekar dock all inblandning.

– En sak är säker och det här river upp väldigt starka nationalistiska känslor i Turkiet. Väldigt många här riktar ilskan mot kurdiska PKK och mot väst som man uppfattar som undfallande mot PKK och framför allt mot den syrisk-kurdiska organisationen PYD.

– Men det finns också de som misstror de turkiska myndigheternas förklaring och motiv. Man anklagar Turkiet för att utnyttja det här för politiska syften.

”Kommer höja trycket på Sverige”

Tomas Thorén tror också att det som hänt kan påverka de pågående Nato-förhandlingarna mellan Turkiet och Sverige.

– Det är inte alls osannolikt att det här kommer att höja trycket på Sverige att ytterligare visa på avstånd från PYD. Det skapar ett tryck i den här spända situationen.

Han anser också att samhällsklimatet kommer att hårdna i Turkiet.

– Sociala medier stängdes snabbt ner. Vi har ett val i Turkiet nästa år och det kan nog mycket väl få stora konsekvenser kring säkerhetspolitik. De nationalistiska frågorna kommer att spela stor roll i det valet.

PYD är politiskt parti i den autonoma regionen Rojava i Syrien. Det grundades 2003 som den syriska grenen av PKK, Kurdistans arbetarparti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.