Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är en miljö som på många sätt kan betecknas som våldsam”, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren. Foto: SVT

SVT:s korrespondent om lägren: ”Finns en nivå av våldsamhet”

Publicerad

Kurdiska myndigheter har börjat samla in information inför kommande rättegångar gällande de svenska kvinnor som hålls i så kallade IS-läger i Syrien. Processen drar ut på tiden, samtidigt som barnen i lägren växer upp bland vapen och IS-propaganda.

– Det är en miljö som på många sätt kan betecknas som våldsam, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Tiotusentals män, kvinnor och barn befinner sig i fångläger i nordöstra Syrien efter IS fall för runt två år sedan. Av dem uppskattas ett tjugotal mödrar och ett trettiotal barn vara svenskar.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren har besökt läger i nordöstra Syrien och berättar om en miljö som på många sätt kan vara skadlig.

– Det finns en nivå av våldsamhet i de här lägren. I Al-hol har över 50 mord skett bara sedan årets början. Kurdiska säkerhetsstyrkor genomförde nyligen en större operation i lägret och fann stora mängder vapen och sprängmedel, men också läromedel ägnade åt att träna barn i IS-ideologi, säger Blomgren i Morgonstudion.

Det kurdiska självstyret, som upprättat lägren, har som mål att döma kvinnorna i rättegångar, men rättsprocesserna har skjutits upp på grund av pandemin.

På grund av situationen i lägren har Sverige kritiserats av bland annat FN, eftersom man inte tagit hem sina medborgare. Sveriges hållning är att kvinnorna ska dömas på plats i Syrien, men många kritiker ställer sig frågande till varför inte deras barn tas ur lägren. Finland beslutade till exempel nyligen om att hämta hem alla barn med finskt medborgarskap.

– Representanter för svenska Utrikesdepartementet har varit på plats här i lägren och erbjudit kvinnorna att sända sina barn till Sverige, men inga av de vi träffat har gått med på att göra det, säger Stina Blomgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer