Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stamtillhörighet spelar mindre roll i kenyanska valet Foto: Johan Ripås/SVT

Stigande matpriser ett akut problem när Kenya går till val

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Kenya för att avgöra vem som tar över efter nuvarande president Uhuru Kenyatta. Kampen står mellan huvudkandidaterna Raila Odinga och tidigare vice president William Ruto. Kenyatta har gett sitt stöd till den förstnämnda trots tidigare rivalitet.

– Det är helt andra parametrar som finns i detta val, säger SVT:s korrespondent Johan Ripås.

Den som som tar hem presidentposten kommer att behöva ta tag i akuta problem med stigande matpriser och korruption. Valet äger rum i en tid med inflation och parallellt med kriget i Ukraina.

– Det är ett viktigt val i en viktig tid, säger Johan Ripås.

”Regionens ekonomiska motor”

Han påpekar att Kenya ligger i en region som kantas av konflikter där det bland annat pågår oroligheter i Etiopien och Somalia.

– Kenya brukar vara, bör vara och ska vara regionens ekonomiska motor, säger han.

– Dessutom har detta val en helt annan dynamik. Detta är första gången en av huvudkandidaterna inte representerar Kikuyu, den största folkgruppen här.

”Början av en ny dynamik”

Landet består av över 40 olika stammar där det oftast har handlat om att rösta på den person som står för sin egna grupp, säger Johan Ripås som menar att detta nu inte är lika tydligt.

– Det är början på en ny dynamik, en modernare stat där kandidaterna behöver presentera mer konkreta politiska program som särskiljer dem åt, snarare än att folk går och röstar på sin ”kille” eller ”gubbe”.

Odinga favorittippad

I opinionsmätningarna ser det just nu ut som att Raila Odinga kommer att ta hem posten:

– Han är kandidaten som alltid kandiderar men aldrig tycks vinna. Många analytiker tror att det är han som blir den nya presidenten, men inget är klart förrän resultatet offentligjorts.

Mer än 22 miljoner människor i Kenya kommer att rösta i valet. Det officiella valresultatet måste offentliggöras inom en vecka efter valdagen. Däremot kan det ta längre om det kommer anklagelser om valfusk. Då kan det bli aktuellt med en omräkning.

– Om sådant dyker upp kommer det förmodligen bli protester dagarna efter valet. Men vi får hoppas att det inte inträffar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent om valet i Kenya: ”Början av en ny dynamik”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer