Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Att Ryssland på något sätt försöker visa muskler mot Ukraina är uppenbart och att Ukraina känner sig starkt hotat är också uppenbart, säger Bert Sundström. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: Rysslands upptrappning allvarlig men svårtolkad

Uppdaterad
Publicerad

I östra Ukraina ökar oron för ett nytt krigsutbrott efter Rysslands truppförflyttningar vid gränsen den senaste tiden. SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström menar att situationen är allvarlig.

– Att Ryssland på något sätt försöker visa muskler mot Ukraina är uppenbart, säger han i Aktuellt.

Konflikten i östra Ukraina har pågått i sju år och krävt tusentals människors liv. Relationen mellan Ryssland och Ukraina har åter blivit allt mer spänd efter att Ukraina uppgett att Ryssland förstärkt med tusentals militärer nära Ukrainas gränser. Ryssland kommer att behålla militära trupper nära Ukrainas gräns så länge det är nödvändigt, uppgav Kreml på onsdagen.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström säger i Aktuellt att upptrappningen är väldigt allvarlig men att det samtidigt är svårt att tolka vad den innebär.

– Att Ryssland på något sätt försöker visa muskler mot Ukraina är uppenbart och att Ukraina känner sig starkt hotat är också uppenbart. Men det är inte alls säkert att Ryssland har planer på att militärt gå in officiellt i östra Ukraina, säger Bert Sundström.

Varför sker det här just nu?

– Det är svårt att bedöma, men möjligen hänger det ihop med att Kreml känner sig lite osäkra, att stödet för president Putin inte är lika stabilt som det brukar vara. Det är val till parlamentet i september i år och Kreml vill verkligen att maktpartiet Enade Ryssland ska ta en överväldigande seger, och det ser tveksamt ut just nu eftersom många är missnöjda. Dessutom tillkommer en känsla av att oppositionspolitikern Alekej Navalnyj  kan ställa till det något trots att han sitter fängslad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer