SVT:s korrespondent: ”Ser ut som att talibanerna kommer ta hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen föll Afghanistans näst största stad, Kandahar, i talibanernas händer – och oron är stor över vad som kommer att hända med huvudstaden Kabul.

– Det har gått så rasande fort nu när de har tagit distrikt efter distrikt, säger Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent.

Talibanerna erövrade under torsdagskvällen Afghanistans andra största stad, Kandahar, och under fredagsmorgonen tog de även över staden Lashkar Gah. På eftermiddagen stod det klart att talibanerna kontrollerar 17 av 34 provinshuvudstäder i Afghanistan, enligt AP. Erövringarna har skett under bara en veckas tid.

Närmare 400 000 personer är sedan i maj på flykt undan striderna.

– Det är jättesorgligt att se hur snabbt det har gått, det är inte förvånande, och det finns ett stort behov av stöd till civilbefolkningen just nu, säger Anna Ek, Sverigechef vid Svenska Afghanistankommittén i SVT:s Morgonstudion.

Stor oro för Kabul

Anna Ek berättar att hon har kollegor i Kabul som rapporterar att många av deras släktingar och vänner har flytt dit från andra delar av landet, då huvudstaden är det ställe som man just nu bedömer som säkrast.

Säkerhetsläget i Kabul kan däremot komma att ändras snabbt. Enligt en bedömning från USA:s underrättelsetjänst kan huvudstaden komma att falla inom 30 till 90 dagar.

– Det kan gå ännu snabbare. Inom en månad kan Kabul vara i talibanernas händer, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Kandahar symboliskt viktig stad

Att talibanerna nu kontrollerar staden Kandahar är symboliskt väldigt viktigt för den fundamentalistiska rörelsen, berättar SVT:s korrspondent. Det var nämligen där talibanerna grundades 1994.

Samir Abu Eid berättar att talibanerna även omringat många andra strategiskt viktiga städer som de är på väg att ta kontrollen över.

– Det ser ut som att talibanerna kommer att ta hela landet, säger han.

Hör Samir Abu Eid om oron för att Kabul ska falla i klippet ovan.

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.

Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet