SVT:s korrespondent Tigran Feiler: ”Maduro har fortfarande starka allierade”

Uppdaterad
Publicerad

Att flera EU-länder erkänner utmanaren Guaidó som interimspresident är ett hårt slag mot Maduros regering, säger SVT:s utrikeskorrespondent Tigran Feiler som är på plats i Caracas. Nu riktas mycket uppmärksamhet mot frågan om humanitärt bistånd – och hur Maduro ska reagera på den hjälp som är på väg.

Det krisdrabbade Venezuela har nu två presidenter. Nicolas Maduro som styrt landet i sex år sedan Hugo Chavez död samt oppositionsledaren Juan Guaidó som utropade sig till president för två veckor sedan.  

– Oppositionen under ledning av Guaidó har gjort tydligt att EU är en nyckelbricka i den allians man försöker bygga upp för att isolera Maduros regering. Men Maduro har fortfarande en del allierade kvar, inte minst Kina och Ryssland som är viktiga spelare på den internationella arenan och där framför allt Kina har stora investeringar i Venezuela.

Krissamtal i veckan

I veckan hålls ett krismöte i Uruguays huvudstad Montevideo där flera EU-länder, bland annat Sverige, och ett antal latinamerikanska länder deltar. Även om det än så länge inte finns något som tyder på att opposition och regering har börjat närma sig varandra finns en förhoppning om att samtalen kan leda framåt. 

– Framför allt vill man undvika en militär eskalering. USA har vid upprepade tillfällen sagt att alla kort ligger på bordet och att man inte utesluter militära aktioner. Venezuela är redan i dag ett våldsamt samhälle med många vapen i omlopp och många miliser och poliskårer. Det är lätt att föreställa sig att ett våldsamt scenario kan spåra ur ordentligt, säger Tigran Feiler.

Bistånd på väg mot landet

De senaste manifestationerna i helgen, som skedde både för och emot Maduro, har dock varit lugna utan incidenter. Mycket uppmärksamhet riktas nu mot frågan om humanitärt bistånd, säger Tigran Feiler.  

– USA sade på söndagskvällen att man har försändelser redo att skicka iväg som till grannländerna och vidare till Venezuela. Där har man från Maduros regering hela tiden varit tydlig med att man inte vill ta emot hjälp utifrån och att det ses som första steget i en utländsk intervention.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet