SVT:s reporter: ”Mycket om propaganda och politik”

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska ön Lampedusa har de senaste åren kommit att spela stor roll i landets politiska debatt kring invandring och migration.

– Lampedusa har fått en enorm politisk betydelse. Både som ett slagträ i den politiska debatten kring invandring och migration, men också under de år som det kom enormt många migranter över havet hit, säger Marie Nordstrand, SVT:s utsända i Italien.

Trots att flyktingströmmarna har minskat de senaste åren är flyktingfrågan fortfarande aktuell i Italien, något som kan bero på landets ekonomiska svårigheter och problemen med arbetslösheten, enligt Marie Nordstrand.

– Invandringsfientliga regeringspartiet Lega är ett parti som har fortsatt att fokusera på det här problemet med invandringen. Det är en enkel fråga där man målar ut invandringsfrågan som svart eller vit och att det här kulle vara lösningen på Italiens problem. Så just nu handlar det nog ganska mycket om propaganda och politik, säger Marie Nordstrand.

Hör Marie Nordstrand berätta mer i klippet ur Aktuellt ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.