Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ligger två döda kroppar där inne” säger Daniel Sedov. Hör honom berätta om vad han sett i klippet. Foto: Emil Larsson

SVT återvänder till Butja och intervjuar överlevare

Uppdaterad
Publicerad

Affärinnehavaren Daniel Sedov har väntat i fyra dagar på att de döda kroppar som ligger vid ingången till hans butik ska tas bort. Men ingen kommer.

– De dödade människor som försökte gömma sig, berättar han för SVT:s team på plats i ukrainska Butja.

Efter avslöjandena om grymheter i Butja utanför Kiev är SVT:s team på plats i staden.

Det är en liten idyllisk förort som är förvandlad till en kyrkogård, berättar SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg och fotograf Emil Larsson.

De beskriver hur människor nu kommer fram från sina gömställen för att få mat och andra nödvändigheter.

Daniel Sedov är en av dem som överlevt. Han berättar om ryska militärens grymheter mot civila i staden.

– De hann inte springa undan och därför ligger två döda kroppar där, säger han och pekar.

Vem sköt dem?

– Ryska soldater.

Bilderna från staden Butja har skakat en hel värld. SVT:s utsända besökte på måndagen tillsammans med andra utländska journalister den plats där hundratals civila mördats under den ryska ockupationen.

– Människor med bakbundna händer som blivit skjutna i huvudet och nedgrävda i gropar. Och alla man möter här i Butja har en historia – de har själva sett saker och förlorat nära och kära – de har varit med om det värsta och berättar om det, sade SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.