Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Korrespondenten har lämnat Afghanistan: ”Vi var nära att bli slagna” Foto: SVT

SVT:s team har lämnat Afghanistan: ”Var nära att bli slagna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh befann sig i centrala Kabul när talibanerna tog över makten. Nu har de lyckats lämna Afghanistan.

– Det känns otroligt skönt att vi är ute, säger Samir Abu Eid i Korrenspondenterna Live.

Talibanerna har lagt stora delar av Afghanistan under sig i rasande takt. Samtidigt som folk desperat försökte fly från landet åkte SVT:s mellansösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Salim Alsabbagh dit.

– När vi kom på söndag morgon visste vi att talibanerna omringade Kabul och att de kanske skulle komma in. Alla trodde att det skulle ta lite tid, men när vi gav oss ut i stan för att spela in ett reportage hördes skottlossning. Folk fick panik och vi nåddes av uppgifterna att talibanerna hade intagit Kabul, säger Samir Abu Eid.

”Aggressiva och hotfulla”

Han och Salim Alsabbagh stannade kvar och skildrade händeselutvecklingen i flera dagar innan de tog sig till flygplatsen för att lämna landet.

– Där var vi tvungna att gå igenom några vägspärrar som talibanerna hade upprättat. Det var ganska läskigt, för de var väldigt aggressiva och hotfulla.

Kabuls internationella flygplats är den enda möjliga vägen ut ur Afghanistan sedan talibanerna tog över landet och började kontrollera dess gränser. Desperation efter att lämna landet har fått hundratals afghaner att söka till sig flygplatsen, och flera personer uppges ha dött i tumultet som uppstått.

– Vi var själva nära att bli slagna. Det var otäckt att se hur de slog vanliga afghaner som ville in på flygplatsen. Men eftersom vi har svenska pass lyckades vi ta oss in på flygplatsen, säger Samir Abu Eid.

”Vi vill vara där och berätta”

På onsdagen evakuerades SVT:s team till ett brittiskt militärtransportflygplan. Efter ungefär tre timmar i luften landade de i Dubai, och kommer snart att resa vidare till Storbritannien.

Även om det är skönt att ha lämnat Afghanistan håller Samir Abu Eid fast vid att det var rätt beslut att åka dit.

– Som journalist och korrespondent vill man vara på plats och rapportera om det här historiska utvecklingen. Det är klart, vi vet att det finns risker. Man känner en del ångest och rädsla. Men vi ville inte att det skulle stoppa oss och tyckte att det var värt riskerna att vara på plats och kunna vara tittarnas ögon och öron och rapportera hem det vi ser, säger han.

SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson är inne på samma spår:

– Det har varit 20 år av enorma militära, politiska och ekonomiska insatser för att talibanerna inte ska komma tillbaka, och så gör de det och allt faller som ett korthus. Det är en självklar journalistisk uppgift, och då vill vi vara där och berätta, säger hon i Korrenspondenterna Live.

Att talibanerna skulle ta över Kabul samma dag som teamet landade var inget SVT räknat med.

– Det gjorde inte heller USA, Nato eller Sveriges regering. Det gjorde inte någon skulle jag vilja påstå. Det överraskade alla, och även oss, säger Pia Bernhardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer