SVT:s USA-korre: ”Den massiva kritiken är ovanlig”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump får massiv kritik för tillbakadragandet av amerikanska trupper från Syrien, det beslut som öppnade för den turkiska offensiven.

– Att dra sig ut ur Syrien beskrivs som impulsivt och ogenomtänkt, säger Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent.

Den turkiska offensiven mot kurderna i nordöstra Syrien startade efter att USA:s president Donald Trump beordrade ett tillbakadragande av den lilla amerikanska styrka som fanns i regionen.

Beslutet att lämna Syrien innebär också att man lämnat de kurdiska styrkor som slagits mot IS å USA:s vägnar utan stöd och till sitt öde.

Turkiets offensiv i Syrien

”Massiva kritik”

Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent, säger att det inte är ovanligt att USA:s president, vem det än är, får kritik för sina beslut om utrikespolitik.

– Men den massiva kritik vi ser här i landet nu, den är ovanligt. Beslutet att dra sig ut ur Syrien beskrivs som impulsivt och ogenomtänkt, säger hon.

Kritiken kommer från demokrater, republikaner, militär på plats, militära rådgivare och militära experter.

– President Trump och Vita huset försvarar beslutet, men samtidigt så har Trump ringt Edogan och krävt en vapenvila. Man har också infört sanktioner mot Turkiet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet