Just nu pågår den första stora tv-debatten inför Frankrikes presidentval. SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris följer debatten på plats i Frankrike.

SVT:s utrikesreporter: ”Lär inte påverka valet nämnvärt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris, på plats i Frankrike, har följt såväl utfrågningen inför presidentvalet som rapporterna om polisskjutningen på Champs-Élysées. Han tror inte att dådet kommer ha en nämnvärd inverkan på valresultatet.

Mitt under den pågående utfrågningen av de elva franska presidentkandidaterna inträffade ett förmodat terrordåd på Champs-Élysées i centrala Paris, då flera poliser besköts, varav en dog. Christian Catomeris följde såväl utfrågningen som rapporteringen om dådet.

– Den här utfrågningen har gjort det väldigt svårt för tittarna att bilda sig en uppfattning, i jämförelse med debatterna. Det här är det första tillfället där kandidaterna får tala till punkt, och de känner sig mer bekväma. Tidigare har de känt sig mer stressade. Nu kommer de till sin rätt, särskilt de som inte lyckats så bra tidigare.

Dödsskjutning i centrala Paris

Två av kandidaterna behandlade frågan om terrorism i högre utsträckning än de andra, enligt Catomeris.

– Det är inte oväntat två personer som tagit upp terrorism – den som gjort det mest utförligt är François Fillon, som blev utfrågad efter attentatet. Den andra var Marine Le Pen. De har likartade program och analyser av det hela, där man problematiserar delar av islam och invandring i Frankrike och kopplar ihop det med terrorism. Le Pen gjorde en anspelning på dådet i Stockholm och kopplade ihop det med invandring.

Efter utfrågningen fick alla kandidater möjlighet att adressera terrordådet i Paris som skedde efter att halva utfrågningen sänts. Samtliga kandidater betonade allvaret i händelsen och både Fillon och Le Pen har ställt in sina kampanjaktiviteter under fredagen.

– Här kunde man plötsligt se en större enhet hos kandidaterna än motsättningar, säger Catomeris.

LÄS MER: Terror i fokus i fransk valspurt

”Fillon och Le Pen vill visa sig bestämda”

Catomeris menar att både Fillon och Le Pen har problem.

– Le Pen har legat väldigt lågt under ett helt år nu efter terrorattackerna, och har kanske räknat med att hon skulle tjäna på det utan att träda fram. Nu när hennes opinionssiffror gör det osäkert om hon ska ta sig vidare har hon valt att gå tillbaka till sin tuffare stil där hon går på partiets kärnämnen – islam, invandring och terrorism. Det är en ganska tuff framtoning hon har.

Fillons hårda retorik kan vara ett försök att plocka röster från Nationella fronten, enligt Catomeris.

– Vi vet också att Fillon har stora problem och riskerar att inte gå vidare. Han har också lyft fram detta tema för att ta röster från Le Pen. Båda verkar alltså välja dessa ämnen i slutskedet, inte på grund av det som händer, men i sina sista valtal har de gått hårt fram och velat visa sig bestämda. Le Pen har till och med sagt att de här attackerna inte skulle ha ägt rum om hon varit president, och därmed gått hårt åt regeringen, som gjort enorma insatser mot terrorism i och med undantagstillstånd och mycket annat.

LÄS MER: En polis skjuten till döds i centrala Paris

”Måste inte gynna den som går hårdast fram”

Hur tror du att skjutningen på Champs-Élysées kan påverka valet?

– Man kan inte svära på att det inte kommer att påverka valet, men min personliga känsla är att terrorfrågan inte var i centrum under kvällens utfrågning, och att detta dåd inte är tillräckligt allvarligt i jämförelse med attackerna i Paris och Nice. Jag tror att det finns andra frågor som kommer avgöra, men samtidigt kan man i och med de små marginalerna mellan kandidaterna tänka sig att det kan få en effekt. Det lär vi se. I förra valet mellan Nicolas Sarkozy och François Hollande gick Sarkozy ut med invandringsfrågorna på sluttampen, men lyckades inte jättebra – jag tror rentav att han förlorade på det. Det går inte att automatiskt säga att det här kommer att gynna dem som går hårdast fram, det märker vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i centrala Paris

Mer i ämnet