Parisbor diskuterar dagen efter attentatet på paradgatan Champs-Elysée. Foto: Magnus Eriksson, SVT

Parisdådet kan påverka valet

Publicerad

Efter attentatet på paradgatan Champs-Elysées är många fransmän ledsna över att huvudstaden ännu en gång drabbats av terrordåd. Samtidigt är fransmän som SVT Nyheter pratar oroliga för att dådet kommer att påverka presidentvalet på söndag.

Strosande turister, öppna butiker och fredagstrafik utan avspärrningar. Känslan är nästan som vanligt på Champs-Elysées.

Men spåren syns när man tittar närmare. Flera kulhål har spräckt en glasvägg och en av trädstammarnas bark bredvid Franklin D Roosevelts metrostation är uppriven av skott efter gårdagen. På marken växer ett blomhav till minne av den dödade polisen. En bukett har texten ”en tanke till en hjälte”.

– Det är obehagligt, vi vet inte vilka de är som vill skada oss, säger Marc Meghira som har en kemtvätt bara några hundra meter från attentatsplatsen.

Han bor heller inte långt härifrån och var hemma under kvällen klistrad framför nyheterna. 

– Under 30 år har jag drivit min kemtvätt och jag aldrig råkat ut för någonting. Förrän nu det här.

LÄS MER: Polis skjuten till döds i centrala Paris

Tryckt stämning

Det var här i hjärtat av Paris en man gick till attack mot poliser på torsdagskvällen i ett attentat som terrororganisationen IS har tagit på sig. En polis dödades och två skadades innan gärningsmannen sköts till döds.

– Jag var vaken under natten och följde nyheterna och visste i morse hur det skulle vara idag – som alltid efter ett terrordåd, lite tryckt stämning, färre kunder. 

Hans kemtvätt har öppet som vanligt i dag även om han själv känner ett obehag.

– Vi jobbar på men det känns olustigt för vi vet inte vad vill de där människorna vill med ett sådant attentat, det borde inte få existera. Nu försöker vi leva vidare som vanligt som om ingenting hade hänt, säger Marc Meghira och ser ledsen ut.

Vänjer sig

Längre upp på Champs-Elysée sitter 25-åriga Theo Albrecht  med sina kollegor på en stenmur och tar en paus. Deras arbetsplats ligger i byggnaden bredvid. 

– Det är sorgligt att medge det men man vänjer sig faktiskt lite vid terrordåd. Man måste fortsätta leva som vanligt, säger han.

Kollegan Laure Peucelle skakar på huvudet.

– Nej jag håller inte med Théo man vänjer sig inte alls, säger hon först. Sedan ändrar hon sig.

– Eller jo förresten. Det gör man. Jag var rädd för att ta tunnelbanan efter attackerna i Paris i november 2015 men i morse ställde jag mig inte ens frågan.  Hon försöker låta bli att tänka på terrorn. 

– Men det gör mig ledsen för Frankrikes skull att det här slår mot Paris igen, nu kommer turisterna tveka innan de reser hit.  Men livet går vidare. Vi är tillsammans och jobbar. Man måste vara positiv, säger Laure Peucelle.

LÄS MER: Terrorforskare: Deras mål är en valseger för Le Pen

Oro för att dådet påverkar valet

Det är bara två dagar kvar till första omgången i presidentvalet här i Frankrike där fyra ledande kandidater med mycket olika projekt för Frankrike ligger nära varandra i opinionsläget. Säkerheten har förstärkts med bland annat 50.000 extra poliser mobiliserade.

– Jag är orolig inför söndag att dådet påverkar människor att säga ”nej nu räcker det” och väljer att rösta på någon kandidat med extrema åsikter, säger Laure Peucelle.

LÄS MER: Macron utökar ledningen inför presidentvalet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet