Mittenkandidaten Emmanuel Macron. Foto: TT

Macron ökar ledningen i fransk opinionsmätning

En mätning utförd av det franska opinionsinstitutet IFOP dagen efter terrordådet i Paris visar en ökad ledning för centerkandidaten Emmanuel Macron.

Mätningen, som publicerades vid 18-tiden på fredagen, visar att mittenkandidaten Emmanuel Macron har stöd av 24,5 procent av fransmännen – en ökning med en halv procentenhet sedan gårdagens mätning.

LÄS MER: Så berör franska valet dig

För de övriga tre huvudkandidaterna förblir stödet oförändrat – nationalisten Marine Le Pen har stöd av 22,5 procent, konservative François Fillon av 19,5 procent och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon av 18,5 procent.

LÄS MER: Le Pen – ”Ska ge tillbaka nyckeln till fransmännen”

Opinionsmätningen kommer dagen efter terrordådet på paradgatan Champs-Élysées i Paris, då en polis sköts ihjäl och två skadades. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet genom sina mediekanaler.

Den stora frågan är vad polismordet ska få för inflytande på söndagens presidentval.

LÄS MER: Vänsterkandidaten Mélenchon allt populärare

Flera presidentkandidater har ställt in evenemang efter dådet, och Nationella frontens Marine Le Pen anklagas för att försöka ta politiska poäng på attentatet.

Enligt Frankrikes premiärminister Bernard Cazeneuve finns 50.000 poliser och gendarmer mobiliserade för att se till att valet kan genomföras som planerat.

LÄS MER: Fillon har många trogna anhängare trots skandaler

Spelbolagen – han vinner

Även om man ser på spelbolagens odds för vem som till slut kommer bli president ligger Macron bäst till. Den som satsar pengar på Macron idag kan vinna omkring 1,7 gånger pengarna om han blir Frankrikes näste president.

Tvåa om man ser till oddsen ligger Le Pen (spel på henne ger omkring 4 gånger insatsen) tätt följd av Fillon (omkring 5 gånger insatsen). Vänsterkandidaten Mélenchon är en högoddsare och ger omkring 15 gånger insatsen.

Valet avgörs i två omgångar

Det franska valet avgörs i två omgångar. En första omröstning äger rum den 23 april, på söndag. Om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna – vilket ingen förväntas få i årets val – går de två kandidater som fått flest röster vidare till en andra omgång. Den andra omröstningen sker då den 7 maj.

LÄS MER: Presidentkandidaten Macron – ”Ung och välklädd”

Valet blir också en fråga om Frankrikes inställning till EU – Le Pen, den mest EU-fientliga kandidaten, vill ha folkomröstning om en eventuell ”Frexit” och lämna euron. Vänsterkandidaten Mélenchon är också euroskeptisk, men trycker snarare på behovet av att omförhandla landets avtal med den enligt egen utsago ”ultraliberala” unionen.

Detta medan Fillon och Macron är mycket mer EU-vänliga. Fillon vill ha ett starkt EU, men tycker att kommissionen bestämmer för mycket.

En majoritet av fransmännen stödjer fortfarande EU och euron, enligt mätningar. Samtidigt skriver France 24 att 49 procent av de franska väljarna vill hålla en ”Frexit”-omröstning, alltså rösta om landet ska gå ur EU.

Franska valets huvudpersoner: Jean-Luc Mélenchon, Emmanuel Macron, François Fillon och Marine Le Pen. Foto: TT

Opinionsläget

Visa

Den senaste opinionsmätningen, utförd av IFOP, visar följande ställning:

  • Emmanuel Macron 24,5 procent
  • Marine Le Pen 22,5 procent
  • François Fillon 19,5 procent
  • Jean-Luc Mélenchon 18,5 procent

Så avgörs franska presidentvalet

Visa

På söndag den 23 april hålls den första valomgången i presidentvalet.

Valvaka sänds på svtnyheter.se med start kl 19.30 och fortsätter till dess det finns ett resultat.

Agenda (SVT2 kl 21.15) ägnar en större del av sin sändning åt franska valet.

Ett första preliminärresultat väntas komma omkring kl 20, men troligtvis får vi vänta ytterligare några timmar innan vi får ett säkert slutresultat.

Den andra och avgörande omgången hålls den 7 maj. Då tävlar de två kandidater som lyckats få flest röster i den första omgången.

Nästa franska president svärs in 14 maj och tar då över efter socialistpartiets Francois Holland.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet