Presidentkandidaten Emmanuel Macron beskrivs av många som för ung för att bli president. Foto: TT

Presidentkandidaten Macron – ”Ung och välklädd”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike behöver både vänster och höger och Emmanuel Macron är den perfekta kandidaten för att läka detta trasiga land. Det säger Francois Bayrou när han introducerar ”En Marche”-presidentkandidaten på ett valmöte i Pau i sydvästra Frankrike. Bayrou är stadens borgmästare och själv en mittenkandidat som beskrivs som liberal och som själv vid två tidigare presidentval försökt göra det Macron nu gör – utan att lyckats.

Kanske är tiden mogen för en fristående mittenkandidat nu. För med en rekordhög arbetslöshet är Frankrikes kris djupare än på länge. Inget av de etablerade partierna går bra i opinionsmätningarna. Istället ser valet ut att stå mellan Nationella Frontens Marine Le pen och ”En Marche” Emmanuel Macron.

Och även om de ligger lika i mätningarna nu så visar valmatematiken att Macron har något större chans i den andra valomgången då väljarna bara har två kandidater att välja mellan.

Presidentval i Frankrike 2017

För ung för att bli president

Emmanuel Macron beskrivs som för ung för att vara presidentkandidat i ett land där man har Charles De Gaulle som modell för det trygga ledarskapet. Macron lanseras på valmötet i Pau som en fransk John F Kennedy.

Han är alltid välklädd - för välklädd enligt kritiker som menar att hans märkeskostymer understryker hans bakgrund i bankvärlden. Och att de visar att han inte alls är bara vanlig medelklass, utan lika mycket en del av etablissemanget.

LÄS MER: Så berör franska valet dig

Och hans egen positionering som fristående har kritiserats eftersom den är mindre än ett år sedan han avgick som ekonomiminister i Hollands socialistregering. 

Macron reser nu land och rike runt tillsammans med sin fru Brigitte. De har varit ett par sedan de möttes när Macron var tonåring och Brigitte undervisade i hans skola. Relationen har fascinerat det franska folket och det är mycket som talar för att den 23-år äldre Brigitte som alltid finns vid hans sida mycket väl kan bli Frankrikes första dam. 

Lockar medelklassen

Macrons rörelse ”En Marche” (på svenska ungefär på väg) har mobiliserat 200.000 frivilliga över hela landet som arbetar med att utveckla och sprida hans politik som hittills mest verkar locka medelklassväljare. Han vill förenkla regler på arbetsmarknaden och försätta Frankrikes övergång mot miljövänliga energiformer.

LÄS MER: ”Macron har gett människor lust att göra politik igen”

Den offentliga sektorn som är en av Europas största och en stor budgetpost för den franska regeringen ska minskas. Uppemot 100.000 jobb ska bort. Han är för EU-medlemskap och vill ytterligare stärka banden med Tyskland.

Väljaren Sylvie säger att hon fortfarande är tveksam när hon är på väg ut från Macron-mötet i Pau.

– I förra valet röstade jag på Sarkozy och skulle skandalerna med Fillons fru inte ha rullats upp så hade han fått min röst. Men nu vet jag inte jag måste gå hem och fundera säger hon och vinkar och går.

Franska valet: Då väljer Frankrike sin president

23 april: Första omgången av presidentvalet hålls denna söndag. Om ingen kandidat får egen majoritet går de två kandidater som fick mest stöd vidare till en andra omgång två veckor senare.

7 maj: Det andra valet hålls och då avgörs vem som blir nästa president och får styra landet de kommande fem åren.

De fem största kandidaterna:

  • Emmanuel Macron (En Marche)
  • Marine Le Pen (Nationella fronten)
  • François Fillon (Republikanerna)
  • Benoît Hamon (Socialistpartiet)
  • Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet