Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill inte utnämna någon segrare”. Se SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson analysera Tory-debatten i klippet. Foto: SVT/BBC

SVT:s utrikesreporter om debatten mellan Storbritanniens premiärministerkandidater

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens ekonomi stod i fokus under debatten mellan de två kandidaterna till premiärministerposten.

Men några riktiga ”knockouter” blev det aldrig, även om stämningen var energisk och stundtals överhettad. Det säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson, när hon analyserar debatten i Morgonstudion.

TV-debatten på måndagskvällen mellan slutkandidaterna Liz Truss och Rishi Sunak kom att handla mycket om skatter och statsskulder. Medan Truss vill se en omedelbar skattesänkning när och om hon tillträder som premiärminister och ledare för det konservativa Torypartiet, anser Sunak att man först måste få bukt med den höga inflationen innan skatten kan sänkas.

– Här ser man väldigt olika tillvägagångssätt och det kommer fram väldigt tydligt i debatten. Det är här de clashar som allra hårdast och det är här också som de pratade längst igår, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i Morgonstudion.

”Attack med energi”

Båda kandidaters respektive åsikter kom fram i debatten, anser Anna Maja Persson, och beskriver stämningen som tydlig, spännande och närmast överhettad stundtals.

– Särskilt Rishi Sunak som har anklagats för att vara lite tillbakalutad, prydlig och stel. Han har tydligen fått order om att göra precis tvärtom och gå till stenhård attack med energi, och det gjorde han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.