SVT:s utrikesreporter om Navalnyj: ”Extremt viktigt för honom att befinna sig i Ryssland”

Publicerad

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj greps direkt när han återvände till Ryssland. Gripandet var väntat, och oundvikligt för Navalnyj, menar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

– Han har sagt hela tiden att han ska återvända. I det läget måste han göra det, han har investerat så mycket av sin trovärdighet i det.

Under söndagen landade Aleksej Navalnyj i Ryssland för första gången sedan han i augusti förra året förgiftades med nervgiftet novitjok. Han hålls nu i förvar i väntan på polisförhör.

Många frågar sig varför han återvände till Ryssland, men enligt SVT:s utrikesreporter är det viktigt för Navalnyj att vara en rysk politiker i Ryssland. 

– För Navalnyj är det extremt viktigt att befinna sig i Ryssland. Han anklagas konstant av myndigheter för att ha kontakt med utländsk underrättelsetjänst. Ju längre han är utanför Ryssland desto mer kommer han bombarderas av det här, säger Carl Fridh Kleberg i SVT:s Morgonstudion. 

Han beskriver Aleksej Navalnyj som oppositionens starkaste lysande stjärna.  

– Han är en karismatisk person och många av hans anhängare idoliserar honom. Han är det vassaste hornet i sidan på Putin politiskt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.