SVT:s utsända i Peterskyrkan: Fotograf Iman Tahbaz och reporter Kristina Kappelin. Foto: SVT

SVT:s utsända: ”Svårt att inte ryckas med av glädjen”

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Kappelin, SVT:s korrespondent i Italien, har stor erfarenhet av att rapportera från Vatikanen. Ändå ser hon dagens ceremoni i Peterskyrkan som helt unik. Det var dagen då biskop Anders Arborelius utnämndes till historiens förste kardinal från Norden.

– Det har varit en spännande och viktig dag för den katolska kyrkan i Sverige, och det har märkts även här i Vatikanen. Dessutom var det ovanligt få kardinaler som utsågs denna gång, så svenska representanter har verkligen synts på plats i Peterskyrkan, säger Kristina Kappelin.

Birettor och podier

Hon beskriver en mycket stämningsfull och högtidlig ceremoni, då påve Franciskus förutom Arborelius även utsåg biskopar från Mali, El Salvador, Laos och Spanien till nya kardinaler. Urgamla traditioner där de fick röda hattar – birettor – av påven. Utsända journalister fick stå på podier intill och bevittna den historiska tilldragelsen. 

TV: Här får Sverige sin första kardinal

– Som reporter är det svårt att inte ryckas med av glädjen och stoltheten hos dem som nu får sina biskopar upphöjda till det finaste ämbetet som finns i katolska kyrkan. Det enda som är högre än kardinal är påve – och det är kardinalerna som väljer påve.

Påvlig strategi

Och att påven denna gång valde att upphöja biskopar från i kyrkliga sammanhang något udda länder är en medveten strategi menar Kristina Kappelin. Ett sätt att stärka kyrkans ställning och för att även de små länderna ska känna sig representerade där besluten fattas.

– Det där kan väcka lite ont blod bland konservativa i länder som Italien, där man tidigare med närmast automatik fått biskopar utnämnda till kardinaler, säger Kristina Kappelin.

– Men där har argentinaren Franciskus verkligen slagit in på en helt ny väg. När man så småningom ska välja en ny påve väntar mycket blockpolitik, och nu börjar det europeiska blocket förlora sin dominans till förmån för fattigare delar av världen, där kyrkan fortfarande är en kraft att räkna med i samhället. 

LÄS MER: Arboreleus trodde det var ett skämt

Mot den bakgrunden är Anders Arborelius från rika och sekulärt protestantiska Sverige en tämligen udda fågel.

Kardinalfågel?

Röd kardinalfågel, lever vild i Nordamerika Foto: TT arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.