Foto: SVT

Påven utser kardinaler från alla världens hörn

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Sverige fått en egen kardinal – katolska biskopen Anders Arborelius har utnämnts till Nordens första kardinal någonsin. Ceremonin ägde rum i Peterskyrkan, där ytterligare fyra ovanliga kardinaler utsågs. En av dem är i blåsväder.

Ceremonin börjar klockan fyra i eftermiddag och följer urgamla traditioner.

Det viktigaste ögonblicket är när de nya kardinalerna får sina så kallade birettor av påven, en särskild purpurröd hatt. Kardinaler utmärks av sina röda kläder.

Foto: Iman Tahbaz/SVT

Deras viktigaste uppgift är att välja påve och de kallas ofta för kyrkans prinsar. Många har viktiga befattningar i den påvliga administrationen. Somliga verkar betydligt mer intresserade av makt än av religion.

Men de kardinaler som tar emot sina birettor i dag, stämmer inte in på den beskrivningen.

”Traditionellt har vissa biskopssäten alltid fått kardinaler, en sorts Serie A. Men nu gör påve Franciskus tvärtom, och utnämner biskopar från mycket oväntade platser. Som i fallet Sverige, där katolikerna är få. Eller från mycket fattiga länder eller länder som inte räknas i internationellt politik. Det är en sann revolution”, säger teologen Lucetta Scaraffia.

LÄS MER: Det vill jag göra – i fem punkter

Oväntade utnämningar

Detta är fjärde gången som påve Franciskus utnämner nya kardinaler. Eftersom han drar in nya länder ändrar han styrkeförhållanden i konklaven, det vill säga det kardinalsmöte som väljer påve.

Tanken bakom är att den katolska kyrkan verkligen ska vara universell och att alla katoliker, oavsett hur långt bort i världen de befinner sig, ska ha en representant på högsta nivå i Vatikanen. För två år sedan fick till exempel Tonga-öarna i Stilla Havet en kardinal. Nu har även de en representant för får vara med och välja påve.

Integrationsfrågan kan ha påverkat

De kardinaler som utses i dag kommer från Sverige, Spanien, Mali, Laos och El Salvador. Bara Spanien har kardinaler sedan tidigare. El Salvadors kardinal Gregorio Rosa Chávez var en av den kände ärkebiskopen Oscar Romeros närmsta medarbetare. Romero mördades av dödsskvadroner i San Salvador 1980 eftersom han stod på de fattigas sida mot militärjuntan.

LÄS MER: Arborelius: ”Jag trodde först att det var ett skämt”

Anders Arborelius upptäckte påven i samband med sitt besök i Sverige i höstas. Han deltog då i högtidlighållandet av reformationens 500-årsjubileum, det vill säga när Martin Luther lämnade den katolska kyrkan.

Foto: Iman Tahbaz/SVT

”Arborelius utnämning är den som har väckt störst förvåning i Vatikanen den här gången. Men det är uppenbart att den beror på närmandet mellan den katolska och den protestantiska kyrkan”, säger Lucetta Scaraffia.

Avslöjad med miljoner på bank

Malis kardinal, ärkebiskopen Jean Zerbo, kommer inte att vara med i Peterskyrkan i dag. Den officiella orsaken är att han är sjuk. Men Zerbos namn nämndes nyligen i ett reportage i den franska tidningen Le Monde i samband med en finansskandal. Enligt uppgift har Malis katolska kyrka konton med sammanlagt 12 miljoner dollar på en bank i Schweiz och Zerbo har haft tillgång till dem.

”Utredningen pågår. Det är inte ovanligt att afrikanska kyrkor öppnar konton i Schweiz eller i Vatikanen eftersom det är säkrare än i deras hemländer”, säger en anonym källa.

Återstår alltså att se om ärkebiskop Zerbo är skyldig till bedrägeri. I så fall kan påven ta ifrån honom kardinalstiteln. Zerbo har fått sin utnämning på grund av sin centrala roll för att skapa fred mellan stridande grupper i sitt hemland.

Jean Zerbo. Foto: Harouna Traore/TT

Fakta

Fakta: Anders Arborelius

Katolska kyrkans biskop i Sverige Anders Arborelius föddes 1949 i Schweiz men växte upp i Lund.

Han konverterade till katolicismen 1969 i S:ta Elisabeths kapell i Malmö och prästvigdes 1979.

Arborelius blev utnämnd till biskop av påve Johannes Paulus II i november 1998 och biskopsvigdes i december samma år i St Eriks katolska domkyrka i Stockholm.

Han är den första katolska biskopen i Sverige med svenskt ursprung sedan den lutherska reformationen på 1500-talet och blir nu blir Sveriges första kardinal.

Hans valspråk är ”In Laudem Gloriae” – ”Gud till pris och ära”.

Han har en filosofie magisterexamen i moderna språk (engelska, spanska och tyska) vid Lunds universitet och har studerat teologi och filosofi i Brügge och i Rom.

Källa: Katolska kyrkan

Fakta: Kardinaler

Att utse nya kardinaler är en av de främsta maktbefogenheterna hos påveämbetet.

Kardinaler är en elitgrupp av kyrkopersoner som är påvens närmaste rådgivare och som – om man är under 80 år gammal – är med och väljer hans efterträdare.

Vanligtvis är det också en kardinal som väljs till påve, även om det inte måste vara så.

Förutom Anders Aborelius utses Jean Zerbo, Bamako, Mali, Juan José Omella, Barcelona, Spanien, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, Pakse, Laos och Gregorio Rosa Chávez, Mulli, El Salvador, till kardinaler.

En kardinal är biskopsvigd och är ofta ärkebiskop. Antalet kardinaler varierar, men är oftast omkring 120. Innan de här fem utsågs fanns 222 kardinaler, enligt press.vatican.va, varav 116 är under 80 år gamla.

Källor: Reuters, NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.