Tomas Thorén är SVT:s utsände i Turkiet. Foto: SVT, AFP/TT

SVT:s utsände: ”Katastrof för kurderna”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under eftermiddagen inledde Turkiet sin offensiv mot kurdiska styrkor i nordöstra Syrien. Tomas Thorén, SVT:s utsände, är på plats i Turkiet nära gränsen.

– Turkiet går in mitt i den landremsa som kurderna kontrollerar, säger han.

Under eftermiddagen gick turkiska trupper över gränsen in i Syrien för att påbörja en länge utlovad offensiv mot kurderna. Detta skedde efter att en liten amerikansk styrka som funnits i området abrupt kallats hem.

Tomas Thorén, SVT:s utsände, är på plats i Turkiet nära gränsen till Syrien.

– Som förväntat är det vid gränsövergången vid Akcakale som man valt att gå in i Syrien. Det betyder att man går in mitt i den landremsa som kurderna kontrollerar och sliter den mitt itu, säger han och fortsätter:

– I området finns det också arabisk befolkning, så de turkiska styrkorna hoppas på att få ett bättre mottagande.   

En katastrof för kurderna”

Vad innebär det här för kurderna?

– Det är en katastrof. Det innebär ett hot för civilbefolkningen. Sen betyder det att det ser mörkt ut för kurdernas dröm om att bygga en stat, något som man ägnat sig åt ett par år.

Enligt Tomas Thorén finns det en rädsla för etnisk rensning, även om Turkiet meddelat att det säger att de ska undvika civila mål.

– Det här är viktigt för turkarna för att de inte vill att de kurdiska styrkorna ska cementera det här statsbygget.

Dessutom hoppas man skapa en buffertzon som möjliggör för Turkiet att skicka tillbaka den stora mängd Syriska flyktingar som finns i Turkiet, förklarar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.