SVT:s utsände Sharon Jåma på Benjamin Netanyahus valvaka i Tel Aviv. Foto: SVT

SVT:s utsände: Otroligt lycklig stämning på Netanyahus valvaka

Uppdaterad
Publicerad

Alla opinionsundersökningar inför valet har visat att den israeliske preminärministern Benjamin Netanyahus parti legat under. Därför var resultatet överraskande och stämningen hög på Likuds valvaka. – Det är en otroligt lycklig stämning här, rapporterar SVT:s utsända Sharon Jåma från i Tel Aviv.

Många väljare har bestämt sig i sista sekund, runt 20 procent är osäkra väljare i Israel. Netanyahus parti Likud hade inför valdagen gått ut och vädjat till väljarna att gå och rösta. Uppenbarligen var det till fördel för Netanyahu.

De första vallokalsundersökningarna visade nästan på dött lopp mellan Likud och deras största utmanare, oppositionella Sionistunionen, men under nattens rösträkning drog Likud ifrån.

Val i Israel

Lyckades mobilisera högerröster

– Det är väldigt förvånande, säger Sharon Jåma som rapporterar om en otroligt lycklig stämning på Likuds valvaka.

– Netanyahu har kampanjat väldigt intensivt de senaste dagarna och hans taktik har varit att vädja till folket att hjälpa honom. Han har också varnat för att de arabiska väljarna skulle bussas ut till vallokalerna och få en jättestark röst. Han har varit otroligt framgångsrik på den fronten. Han har lyckats få väljare från andra högerpartier att faktiskt gå ut och rösta på honom.

Nu väntar segdragna förhandlingar om en hållbar regeringskoalition. Netanyahu måste säkra röster från andra partier som ger honom lite mer än 30 ytterligare mandats stöd för att nå de 61 mandat som krävs för majoritet i parlamentet Knesset.

– Alla förhandlar med varandra. Även oppositionen som har fått färre röster förhandlar och det kan ta flera veckor innan det blir en regering, men Netanyahu spås bli Israels framtida premiärminister för en fjärde gång, rapporterar Sharon Jåma.

”Besvikelse för omvärlden”

Göran Rosenberg, författare och journalist som länge följt politiken i Israel, utgår från Netanyahu blir premiärminister.

– Det blir lättare för Likud att bilda en regeringskoalition då det finns fler partier som står närmare dem.

Omvärlden kan nog se på detta med en viss besvikelse, konstaterar Rosenberg. Han misstänker att Netanyahu kommer att fortsätta den politiken som han hittills fört.

– Bosättningarna kommer att fortsätta, det blir ingen palestinsk stat. Netanyahu har markerat sin hållning till höger, det var där han sökte sina röster, säger Rosenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet