Seouls borgmästare befinner sig för närvarande i Europa men kommer nu att återvända hem. Foto: Lee Jin-man/TT

Sydkoreas president kallar till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Efter att minst 151 personer dött och 150 skadats i en stor trängselolycka kraftsamlar sydkoeranska myndigheter för att försöka hantera situationen. Stadens halloweenfirande var det första i Seoul på tre år efter att landet lyft covid-restriktioner och sociala avståndstagande.

Efter halloweenfirandet i Sydkoreas huvudstad Seoul på lördagen uppstod svår trängsel på en smal gata i stadens nöjeskvarter Itaewon. Ett tumult uppstod när en stor folkmassa trängde på och minst 151 personer omkom och 150 skadades, enligt nyhetsbyrån AP.

En stor insats med fler än 800 personer från räddningstjänsten och 140 ambulanser skickades till olycksplatsen. Enligt polisen fick tiotals personer hjärt-lungräddning på plats, medan många har förts till sjukhus.

Krismöte

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol kallade till ett krismöte med anledning av olyckan. Han uppmanar ansvariga myndigheter att se till så att de skadade snabbt får vård och att se till så att det finns lediga sängar på sjukhus i närheten, rapporterar TT.

I ett tal till nationen på söndagsmorgonen kallar han händelsen för en tragedi och katastrof som inte borde ha kunnat hända. Presidenten lovar vidare grundlig utredning och att man ska säkerställa att det inte kan hända igen, rapporterar AFP.

Seouls borgmästare befinner sig för närvarande i Europa men kommer nu att återvända hem, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.