Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler än 400 personer från räddningstjänsten har skickats ut för att hjälpa de skadade vid trängselolyckan i Seoul. Foto: Lee Ji-eun / AFP / TT

Minst 153 döda under halloweenfirande i Seoul

Uppdaterad
Publicerad

Minst 153 personer har omkommit, och 150 skadats vid en stor trängselolycka i samband med halloweenfirande i Sydkoreas huvudstad Seoul, rapporterar AP.

– Vi är i chock över det som har hänt, säger Keith Parks som bor i Seoul och deltog tillsammans med sina vänner i firandet.

Olyckan inträffade sent på lördagskvällen lokal tid. Mängder av människor hade samlats i Seouls nöjeskvarter Itaewon för att fira halloween, när det blev för stor trängsel och panik utbröt på en smal gata. Sydkoreanska myndigheter tror att det dödliga tumultet startade efter att en stor folkmassa började tränga sig fram i en trång gränd nära Hamilton Hotel, en stor festplats i Seoul.

Trampats ned eller klämts

Enligt räddningspersonalen på plats ska minst 153 personer ha omkommit efter att ha trampats ned eller klämts, rapporterar AP. De flesta ska ha varit mellan 20 och 30 år gamla.

Dessutom ska omkring 150 personer ha skadats, varav cirka 50 ska ha drabbats av hjärtstillestånd. Ett åttiotal personer vårdas på sjukhus för skador, varav många är allvarligt skadade.

UD: Inga svenskar

Enligt räddningstjänsten är minst 19 av de omkomna utlänningar, skriver AFP, men sydkoreanska myndigheter har ännu inte informerat om alla deras nationaliteter. Enligt TT ska en av de döda vara norrman.

En presstalesperson på svenska utrikesdepartementet säger till SVT på lördagskvällen att man inte fått in några rapporter än om att det finns svenskar bland de döda och skadade.

Choi Cheon-sik vid sydkoreanska räddningstjänsten säger att de första rapporterna om människor som ”begravdes” i folkmassan började komma in runt klockan 22.24 lokal tid. Foto: Jeon Heon-Kyun / EPA

Festen förvandlades plötsligt till tragedi

Keith Parks som bor i Seoul deltog tillsammans med sina vänner i firandet. Han berättar att det var första gången folk träffas ute i större sammanhang efter pandemin, men att festen plötsligt förvandlades till en tragedi.

– Det var obehagligt mycket folk på plats, säger han till SVT Nyheter. 

Han och vännerna lyckades ta sig hem oskadda från platsen. 

– Vi är i chock över det som har hänt, säger han.  

Kroppar ligger fortfarande på gatorna

Bilder från platsen visar flera kroppar som är övertäckta med lakan.

Choi Cheon-sik vid sydkoreanska räddningstjänsten säger att 74 kroppar har förts till sjukhus i närheten, men de övriga 46 ligger fortfarande på gatorna, enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.