Sydkoreas utrikesminister Park Jin hoppas att förslaget ska leda till förbättrade relationer med Japan. Foto: Kim Hong Ji/AFP/TT

Sydkorea låter Japan slippa betala för tvångsarbete – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

En sydkoreansk fond ska gå till att kompensera inhemska medborgare för brott som japanska företag gjort sig skyldiga till. Åtgärden från Sydkoreas regering ska tina upp relationen mellan länderna – men riskerar att leda till skarp kritik inom landet.

Japan styrde som kolonialmakt på den koreanska halvön från 1910 till 1945 och utnyttjade mobiliserade hundratusentals koreaner som tvångsarbetare för japanska företag. I en dom i Sydkoreas högsta domstol 2018 beslutades att Japan skulle kompensera sydkoreaner och efterlevande för tvångsarbetet.

Japan har vägrat att möta Sydkoreas begäran och relationen mellan länderna, som var ansträngd redan tidigare, försämrades ytterligare.

Sydkoreas konservative president Yoon Suk Yeol är angelägen om att stärka banden. Inte minst för att gemensamt med Japan kunna möta hotet från Nordkorea som intensifierat sitt kärnvapenprogram senaste tiden.

”Vinst för Japan”

Och för att förbättra relationen har Sydkoreas regering nu föreslagit att landet själva ska samla in, och betala ut, de pengar de tidigare tvångsarbetarna och deras anhöriga har rätt till. Utbetalningarna ska ske genom en fond och bygga på frivilliga donationer.

Föreslaget presenterades på måndagen och nyhetsbyrån AP rapporterar att det redan redan mött kritik från tidigare tvångsarbetare och från oppositionspartier. De kräver istället direkt kompensation från de japanska företag som stod för övergreppen.

– Detta är en absolut vinst för Japan, som insisterat på att de inte kan spendera 1 yen på tvångsarbetsfrågan, säger en advokat som företräder några av målsägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.