90-åriga Kim Seong-ju, i stickad brandgul tröja, mötte pressen utanför högsta domstolen i Seoul, Sydkorea, under torsdagen.

Sydkoreaner tvångsarbetade i Japan under andra världskriget – nu får de rätt till skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Det japanska storföretaget Mitsubishi döms i Sydkoreas högsta domstol skyldigt att kompensera tio sydkoreanska medborgare och deras familjer. Storföretaget orsakade dem skada genom att tvinga dem till arbete utan betalning under andra världskriget. Japans utrikesminister rasar mot domslutet.

Det är bara en månad sedan högsta domstolen i Sydkorea fastslog en liknande dom från 2013, mot ett annat japanskt företag. Nu kommer nu ännu ett beslut som rör Japans roll under andra världskriget, och utfallet är tämligen väntat.

Den här gången handlar det om Mitsubishi Heavy Industry (MHI), ett av kärnbolagen i det jättelika japanska företaget Mitsubishi group. I två separata fall har MHI dömts till att betala tio skadestånd på mellan 80-150 miljoner won (motsvarande cirka 650 000 – 1 200 000) vardera.

Högsta domstolen slår därmed fast tidigare domslut i lägre instans, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Lockades av lärare 1944

Det aktuella ärendet inleddes i Sydkorea 2012 då fyra äldre sydkoreanska kvinnor samman i en stämningsansökan mot MHI, till koreansk domstol. De sade sig ha blivit utnyttjade vid en flygplansfabrik i den japanska staden Nagoya, 1944.

Kvinnorna har berättat att det var personal på deras dåvarande skola som lockade dem till Nagoya med löften om höga löner. Problemet var bara att Mitsubishi inte betalade någon lön överhuvudtaget.

2015 fick kvinnorna rätt i koreansk domstol, och under torsdagen fastslog Sydkoreas högsta domstol beslutet. Men, redan 2008 hade en domstol i Japan bedömt saken precis tvärtom. Mitsubishi gavs då rätt i samma ärende.

Utfallet i sydkoreanska HD har nu fått Japans utrikesminister att se rött. Under torsdagen kallade han domslutet för ”extremt beklagligt och absolut oacceptabelt”.

– Domslutet orsakar inte bara oskälig skada på japanska företag, utan kringgår i grunden även den vänliga rättsliga grund och det samarbete som Japan och Sydkorea har byggt sedan normaliseringen 1965, sade utrikesminister Taro Kono i ett uttalande.

Målägande i tårar när hon mötte pressen

De koreanska domstolarna har dock kommit fram till att fördraget från 1965, mellan Sydkorea och Japan, inte kan hindra enskilda koreanska medborgare från söka kompensation för sådant de anser sig ha blivit utsatt för tidigare.

90-åriga Kim Seoung-ju är en av de kvinnor som nu fått rätt i högsta rättsliga instans i Sydkorea. Med tårar i ögonen mötte hon pressen under torsdagen.

– Jag har burit på detta agg inom mig hela mitt liv, sade hon, enligt Yonhap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.