150 000 nordkoreaner gav Sydkoreas president Moon Jae-in stående ovationer i världens största arena i Nordkoreas huvudstad Pyongyang när han höll ett hoppfullt tal i går. Foto: TT

Moon Jae-In höll tal inför 150 000 nordkoreaner

Uppdaterad
Publicerad

150 000 nordkoreaner gav Sydkoreas president Moon Jae-In stående ovationer i världens största arena i Nordkoreas huvudstad Pyongyang när han höll ett hoppfullt tal i går.
– Vi ser början på en ny era, sa han.

Enligt Sydkoreas president ska han och Kim Jong-Un ha kommit överens om åtgärder för att få ett slut på våldet på Koreahalvön.

– Jag och Kim Jong-Un har mötts och kramats. Vi har lovat att det inte kommer att bli mer krig eller våld på Koreahalvön.

Hyllade Kim Jong-Un

Moon Jae-In såg nöjd ut när han berättade att mötet skulle leda till fred mellan länderna.

– Det här visar vilken skillnad vi gör för Syd- och Nordkoreas historia, sa han.

Han passade även på att hylla Kim Jong-Un för hans passion och entusiasm och uppmanade publiken till en applåd till Kim Jong-Uns ära. Publiken var inte sen med varken applåder och jubel.

– Innan det blir för sent kommer de separerade familjernas smärta att få ett avslut och vi kommer att vidta åtgärder för att återförena dem, berättade Moon Jae-In.

– Det koreanska folket är starkt och älskar fred. Vi måste leva tillsammans.

FN erbjuder hjälp

Samtidigt går FN:s generalsekreterare António Guterres ut och säger att han vill se resultat.

”De åtaganden som återspeglas i det gemensamma uttalandet innefattar viktiga militära förtroendeskapande åtgärder och ett engagemang från Nordkorea att i närvaro av experter från relevanta länder avrusta infrastrukturen för robottester”, säger Guterres i ett uttalande.

”Nu är det tid för konkreta åtgärder.”

Han meddelar att FN gärna hjälper till för att göra Koreahalvön till en mer fridfull plats.

Nordkorea monterade ned en anläggning för kärnvapenprov i maj. Då kritiserade Guterres att inga internationella experter funnits på plats för att observera, skriver nyhetsbyrån TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet