Syd- och Nordkorea överens: Koreanska halvön ska bli ett fredligt område

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea och Sydkorea är överens om att den koreanska halvön ska bli ett fredligt område ”utan kärnvapen och kärnvapenhot”, säger Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang.
– Nordkorea har gått med på att permanent stänga robotbasen Tongchang-ris testanläggning och uppskjutningsanläggning, i närvaro av experter från relevanta länder, säger han.

Nordkorea kommer att tillåta internationella observatörer att övervaka en ”permanent nedmontering” av landets viktigaste robotanläggningar, säger Moon Jae-In efter sina överläggningar med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Kim Jong-Un säger under presskonferensen att han vill resa till Seoul ”inom en snar framtid”.

Lovar total kärnvapenavrustning

Om Kim kommer till Sydkorea blir det första besöket i grannlandet av en nordkoreansk ledare sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet. Alla toppmöten som ägt rum de senaste decennierna har skett antingen i Nordkorea eller i gränsområdet mellan länderna.

De två har skrivit under ett gemensamt uttalande om total kärnvapenavrustning.

Nytt möte väntar

USA:s UD:s talesperson Heather Nauert sade på tisdagen att Washington hoppades att toppmötet ska föra med sig ”meningsfulla, verifierbara steg mot atomavrustning av Nordkorea”, och att mötet är en historisk möjlighet för Kim Jong-Un att hedra de utfästelser han gjort till Trump.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer att stå värd för ett möte i FN:s säkerhetsråd nästa vecka, uppger Nauert.

– Det mötet kommer att ge ministern en chans att informera säkerhetsrådet om våra försök att nå en slutgiltig och helt verifierbar atomavrustning i Nordkorea och även understryka behovet av att alla medlemsstater följer de gällande sanktionerna.

  • Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan Kim Jong-Un kom till makten har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats, men under 2018 har relationen tinats upp. Kim Jong-Un har träffat både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sagt sig vara villig att arbeta för kärnvapennedrustning.
  • Kim Jong-Un och Moon Jae-In träffades för första gången i april i år, vid stilleståndslinjen i Panmunjom. Vid det historiska mötet skrev de båda ledarna under ett gemensamt uttalande där de bland annat beskriver hur de ska arbeta för att slutgiltigt skapa fred mellan länderna. De kom då också överens om att ses i Pyongyang senare under året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet